КосовоНасловна

Свечано обележен празник Свете новомученице Босиљке Пасјанске у Косовском Поморављу

Становници Косовског  Поморавља и бројни гости, међу којима је била и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Светлана Миладинов, свечано су у Пасјану,  обележили празник Свете новомученице  Босиљке Пасјанске. 

Свету литургију служио је Владика рашко-призренски Теодосије , који је нагласио да је Света Босиљка најлепши цвет овог села и нашег народа у башти господњој.

,,Наша деца би требало да буду поносна на особу као што је била Босиљка која је остала запамћена у народу због своје наде и вере у бога”,  истакла  је овом приликом помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Светлана Миладинов.

Босиљка је рођена у Пасјану код Гњилана у породици Рајчић у 19. веку. Због своје лепоте отели су је Арнаути, али она није хтела да пређе у другу веру. Убили су је а након страдања, турске власти су дозволиле родбини да сахране девојку поред старе цркве.

За светицу је проглашена недавно, 2018-те, а три године касније Дан Свете Босиљке постао је крсна слава српске општине Гњилане, односно Привременог органа те општине.

„Света Босиљка је заштитица нашег краја, већ је почео да се развија њен култ, па већи број наших институција слави њен дан као своју крсну славу“, рекао је председник Привременог органа општине Гњилане Саша Милошевић и нагласио да је и Здравствени центрар Гњилане, са болницом и породилиштем које се налази у Пасјану, овај дан прогласио за свој празник.

Извор: РТВ Пулс / ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон