KosovoNaslovna

Svečano obeležen praznik Svete novomučenice Bosiljke Pasjanske u Kosovskom Pomoravlju

Stanovnici Kosovskog  Pomoravlja i brojni gosti, među kojima je bila i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov, svečano su u Pasjanu,  obeležili praznik Svete novomučenice  Bosiljke Pasjanske. 

Svetu liturgiju služio je Vladika raško-prizrenski Teodosije , koji je naglasio da je Sveta Bosiljka najlepši cvet ovog sela i našeg naroda u bašti gospodnjoj.

,,Naša deca bi trebalo da budu ponosna na osobu kao što je bila Bosiljka koja je ostala zapamćena u narodu zbog svoje nade i vere u boga“,  istakla  je ovom prilikom pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov.

Bosiljka je rođena u Pasjanu kod Gnjilana u porodici Rajčić u 19. veku. Zbog svoje lepote oteli su je Arnauti, ali ona nije htela da pređe u drugu veru. Ubili su je a nakon stradanja, turske vlasti su dozvolile rodbini da sahrane devojku pored stare crkve.

Za sveticu je proglašena nedavno, 2018-te, a tri godine kasnije Dan Svete Bosiljke postao je krsna slava srpske opštine Gnjilane, odnosno Privremenog organa te opštine.

„Sveta Bosiljka je zaštitica našeg kraja, već je počeo da se razvija njen kult, pa veći broj naših institucija slavi njen dan kao svoju krsnu slavu“, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Saša Milošević i naglasio da je i Zdravstveni centrar Gnjilane, sa bolnicom i porodilištem koje se nalazi u Pasjanu, ovaj dan proglasio za svoj praznik.

Izvor: RTV Puls / TV Most

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button