КосовоНасловна

Свештенство СПЦ ушло у посед свог проваљеног и оскрнављеног храма код Подујева

Са благословом Епископа рашко-призренског Теодосија данас је у селу Ракитница код Подујева служена света Лутургија у храму Светог Архангела Михаила, саопштила је Епархија рашко-призренска.

Литургију је служио игуман манастира Високи Дечани Архимандрит Сава уз саслужење надлежног пароха протојереја Станише Арсића. У вхаристијском  сабрању учествовали су представници Епархије рашко-призренске СПЦ.

Будући да је у овај храм 28. новембра ове године провалила група лица коју је предводио самозвани “свештеник” Никола Џуфка из Албаније, који ни тамо није признат као свештено лице и који је познат по ширењу етничке и верске нетрпељивости, представници Епархије рашко-призренске данас су најпре одслужили мало освећење оскрнављеног храма и одслужили Свету литургију.

У време Литургије изван цркве су били присутни представници мониторинг тима Еулекса, патрола карабињера који раде при Еулексу, као и представници Косовске полиције. Догађај је протекао мирно и након завршетка литургије брава на уласку храм је замењена.

У беседи у току Литургије отац Сава је нагласио да је освећењем храма и светом литургијом храм Светога Архангела Михаила враћен у свој редовни црквени поредак као богомоља Српске православне цркве – Епархије рашко-призренске.

Отац Сава је изразио наду да ће и овај храм као и сви други објекти Српске Православне Цркве на овим просторима бити поштовани и заштићени од даљег скрнављења, јер је улога наше Цркве да шири поштовање међу свим грађанима на овом простору, али и да се брине о својој баштини.

Након литургије отац Сава и предстсвници Епархије су се задржали у краћем разговору са представницима Еулекса и Косовске полиције.

Епархија рашко-призренска изражава забринутост због тога што је Косовска полиција у Подујеву одбила да прими кривичну пријаву Епархије због провале и скрнављења цркве и спроведе истрагу против лажних свештених лица Николе Џуфке и Кристијана Загалија, као и лица која су учествовала у овом незаконитом делу, међу којима су према наводима портала косовапост.нет били и запослени у општинској администрацији у Подујеву. Кривична пријава Епархије у полицији је одбијена у два наврата: 1. децембра и јуче 5. децембра када је Епархија поново покушала преко свога адвоката да поднесе кривичну пријаву полицији у присуству Еулекс мониторинг тима.

Косовска полиција је одбила да прими кривичну пријаву, иако је то дужна по законима Косова, што је озбиљан прекршај закона, о чему су обавештени сви међународни представници на КиМ.

Извор: ТВ Мост, Епархија рашко-призренска

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон