ВестиКосово

Танасковић: Корисно да Србија у нон-пејперу чланицама СЕ изнесе своје виђење иако је већина признала Косово

Професор и дипломата у пензији Дарко Танасковић изјавио је да иако у вези са Косовом Србија у Савету Европе не може да очекује велико разумевање, јер је већина држава чланица признала његову независност, ипак је корисно то што ће Србија путем нон-пејпера свим чланицама Савета Европе аргументовано, јасно и недосмислено изнети своје виђење ситуације настале, како каже, ко зна којим по реду, кршењем међународног права и грубим, дискриминаторним примењивањем двоструких стандарда “пријатеља Косова” у односу на Србију.

„Сцрипта манент! (Написано остаје прим.аут). То је важно и због корака које Србија има намеру да предузме у случају пријема Косова у Савет. Како да Србија равноправно седи у једној међународној организацији са делом своје територије? Да се не каже да нису знали, премда, наравно, сви добро све знају”, каже Танасковић за Косово онлајн.  

Наводи да примање Косова као државе у Савет Европе никако није неутрално за статус самог Савета и његову будућу активност и кредибилитет.

“А што се аргумената наше стране тиче, мислим да их доиста није потребно понављати. Верујем да би ваљало на неки начин саопштити и то да оне који су признали једнострано проглашену независност Косова није сврсиходно убеђивати да оно у међународноправном смислу не може бити држава, јер су свесно то право прекршили, већ нагласити да, и кад би било држава, што за Србију није, из низа разлога на основу прихваћених критеријума Савета Европе, услед скандалозног и неодговорног понашања привремених власти у Приштини, не би испуњавало услове за чланство. То је онај аспект који је напрасно ‘заборавила’ Дора Бакојани“, наводи Танасковић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон