Локалне

Грачаница: Промоцију књиге „Са Цвејом“ и на сценско читање драмског текста „Уротници“

Дом културе „Грачаница“, Фондација „Мој Балкан“ и удружење „Крокодил“ Вас позивају на промоцију књиге „Са Цвејом“ и на сценско читање драмског текста „Уротници“.

Књига „Са Цвејом“ сачињена је од низа ауторских текстова и представља важан документ о једном изузетном уметнику и његовим достигнућима у области културе и уметности, у граду, земљи и целом региону бивше Југославије. Сећања нас кроз књигу воде од времена када је Бранко Цвејић закорачио у свет уметности, преко незаборавних представа у његовом Југословенском драмском позоришту, и од легендарног Банета Бумбара из ТВ серије „Грлом у јагоде”, све до последњих улога. 

О књизи ће говорити:  Бранка Петрић, Светозар Цветковић и Бека Вучо.

Промоцију књиге прати сценско читање драмског текста „Уротници“ Игора Штикса и Владимира Арсенијевића, насталог по мотивима крокодилове едиције „Заједничка читаоница“. 

„Шта се догоди када се, кршећи све законе простора и времена, сусретну Богдан, Борка, Мирко, Сем, Предраг, Светлана, Саша, Мирослав, Даша и Данило? И каква је њихова веза с писцима чија су презимена Богдановић, Павићевић, Ковач, Мехмединовић, Матвејевић, Слапшак, Хемон, Крлежа, Дрндић и Киш? У какву су то уроту они укључени? На какву нас акцију зову? На темељу текстова објављених у едицији „Заједничка читаоница“ настала је ова узбудљива мешавина гласова, језичка и уметничка полифонија која увјерљиво доказује да, иако смо се, данас затекли подељени у више различитих држава, а многи од нас и у расејању, једни другима не представљамо странце. Јер, у књижевности нема пасоша и путовница“… 

Учествују:  Светозар Цветковић,  Исидора Минић, Дејан Дедић, Марко Грабеж и Борис Лијешевић. 

Програм ће биће одржан у петак 17. маја 2024. године са почетком у 18 часова у Галерији Дома културе „Грачаница“. 

Програм је помогла Етно кућа „Улпијана“ из Грачанице. 

Извор: Дом културе Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон