КосовоНасловна

Требиње и ове године у пројекту „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“

Одбор за помоћ Косову и Метохији саопштио је да ће Требиње у јуну ове године седми пут за редом учествовати у пројекту „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“, што је потврдио градоначелник Мирко Ћурић.

Како се наводи у саопштењу Одбора за помоћ КиМ, млади из Требиња ове године угостиће 50 вршњака основаца из братске општине Штрпце из њихове три основне школе.

“Пројекат, 12 по реду планиран је крајем јуна или први викенд након завршетка школске године. Ове године долазе нам најбољи ученици и деца из вишечланих социјално угрожених породица са читавог Космета. Требиње је након града Градишке друга локална заједница Републике Српске која је прихватила овај  највећи у региону и значајан пројекат који је повезао хиљаде деце и породица, братимио више школа и градова Косова и Метохије и Републике Српске”, кажу се у саопштењу.

Пројекат има подршку Владе и Министарства просвете и културе, а највећа подршка је многобројних породица, основних школа, градова и општина Републике Српске.

“Пријаве локалних заједница Српске трају до 15. фебруара када би требали знати све учеснике у пројекту и кренути у другу фазу распоређивања и добијања сагласности од Министарства безбедности и Савета министара БиХ за улазак под посебним условима као сваке године, јер многа деца са Космета немају пасоше и личене карте Србије”, додаје се у саопштењу.

“Радује наш што имао усмену потврду Лазара Продановића, начелника општине Братунац да ова општина озбиљно размишља да ове године први пут учествује у пројекту који би искористили за централни дочек све деце са Косова и Метохије да преко моста Братуљуб уђу из матице Србије у Републику Српску, чекамо њихову коначну одлуку”, поручио је председник Одбора Милорад Арлов.

Упућен је позив свим градовима и општинама Републике Српске, који желе да подрже пројекат Одбора, у оквиру кога је од 2011. до 2023. године са Косова и Метохије боравило по седам дана преко 7. 000 српских основаца у пратњи 650 просветних радника у 24 локалне заједнице Републике Српске.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон