ВестиКосово

У Бриселу сутра наставак разговора Београда и Приштине о употреби динара на КиМ

У Бриселу ће у сутра бити настављени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине поводом одлуке такозване Централне банке Косова о забрани употребе динара на КиМ.

Делегацију Београда предводиће главни преговарач и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док би приштинску страну требало да представља њен главни преговарач Бесник Бисљими. 

Ово је четврти пут за нешто више од месец дана да се у Бриселу воде разговори Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, о забрани употребе динара на КиМ.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак недавно је изразио наду да ће се током данашњих разговора премостити преостале разлике. 

Он је оценио да је претходни састанак на нивоу главних преговарача, који је одржан 25. марта, био конструктиван, да су обе стране имале прилику да образложе своје идеје и ставове и да је закључено да је потребан још један састанак. 

Лајчак је 25. марта саопштио је да су главни преговарачи Београда и Приштине у Бриселу изнели своје предлоге у вези са уредбом тзв. ЦБК  о забрани употребе динара на КиМ и да су разговори помогли да се ,,разјасне важни детаљи”. 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је после састанка 25. марта  у Бриселу да Приштина нема политичку вољу да се дође до решења за употребу динара на КиМ .

Он је додао да су обе стране изнеле своје предлоге решења од којих је предлог Београда био избалансиран и водио је рачуна о српским интересима, док је Приштина изнела предлог у коме нису уложили нимало напора да би то могло да се назове решењем.

Извор: Т а н ј у г; фото: ЕУ 0 0

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон