КосовоНасловна

У четири општине на северу Косова завршено потписивање петиције за смену градоначелника

Прикупљање потписа за смену градоначелника у све четири општине на северу Косова је завршено и ових дана петиције ће бити предате скупштинама општина, како је и предвиђено процедуром.

Прикупљање потписа у Звечану завршено је већ првог дана, рекао је за Радио Косовска Митровица представник Иницијативне групе у овој општини Дарко Вуксановић.

И у Зубином Потоку је премашен захтевани број потписа, потврдио је такође за Радио Косовска Митровица члан тамошње Иницијативне групе Срђан Вучинић.

У овим општинама, потписивање петиције почело је у петак, 19. јануара.

У Северној Митровици и Лепосавићу где је потписивање почело пар дана раније – у среду 17. јануара, ова процедура је такође завршена.

У свим општинама је према речима представника иницијативних група, премашен број потребних потписа, што значи да је петицију подржало више од 20 одсто грађана уписаних у бирачке спискове.

Оно што предстоји јесте предавање петиција председницима скупштина општина, који би, према Административном упутству, ова документа требало да проследе Централној изборној комисија на проверу и разматрање.

Ако ове процедуре прођу без проблема, уследио би референдум на коме би се грађани у коначници изјашњавали о томе да ли се слажу са предлогом да градоначелници буду смењени. Да би се референдум сматрао успелим, неопходно је да предлог подржи 50 одсто плус 1 бирач. Рок за одржавање референдума би био 45 дана од дана верификације петиција.

Уколико би референдум успео, његови резултати се званично упућују институцији косовског председника, у овом случају Вјоси Османи, која има рок од 30 до 45 дана да распише локалне изборе у овим општинама.

Извор: Радио Косовска Митровица

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон