ВестиКосовоНасловнаПравославље

У цркви Светог Николе у Приштини обележена храмовна слава

Стотинак православних верника са централног Косова и оних који су расељени из Приштине у централну Србију, присуствовало је данас литургији поводом храмовне славе летњег Светог Николе у истоименој цркви у Приштини.

Вера у Васкрсење и нашег Господа је оно што треба да нас сабира у наше храмове и помогне да истрајемо на својој земљи, упркос свим искушењима са којима се наш православни народ суочава – поручено је у беседи након литургије и сечења славских колача.

– Народ православни, народ косовско-метохијски, народ страдални, народ прогнани, народ распети је управо нашао и зна свој пут, а то је пут богочовека. Тако је данас овај народ дошао у цркву јер зна да је црква и спасење – рекао је у беседи отац Ђорђе Стефановић, приштински намесник.

Свим верницима празник је честитала и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић.

– Окупио нас је Свети Никола да се помолимо за здравље и спасење нашег народа. Користим ову прилику да свим верницима честитам овај велики празник, а онима који славе славу, честитам славу са жељом да је проведу у здрављу и миру. Ту смо да се помолимо Богу да нам да снагу, да нам да вољу да издржимо ове тешке дане, ове изазове са којима се суочавамо – рекла је Шубарић.

Осећања верника, како оних који живе на централном Косову, тако и оних који су расељени су помешана.

– Ту смо рођени, наши преци су живели овде, ту смо школе завршили, крстили децу – каже Момчило Лазић.

– Имати колач на оваквом месту је велика обавеза, велика част и надам се да ће православни верници и сви Приштевци, сваке године долазити у све већем броју. Осећај је изванредан -рекао је колачар Лазар Велић.

У Приштини је све до рата 1999. године живело више од 30 000 Срба, данас их је у овом граду остало око педесетак.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон