Косово

Вујичић: Уместо ЗСО, Србима казамати и тиранија

Да треба да буде формирана Заједница српских општина, Срби на КиМ и званични Београд знају већ дугих 11 година. Курти је још једном поновио након заседања ПС СЕ и уочи годишњице потписивања Бриселског споразума (19. април 2013. године) да она и не треба, јер Срби на КиМ имају и превише права, пише народна посланица и председница Скупштинског одбора за КиМ Данијела Вујичић у ауторском тексту за Политику.

Да ли је ЗСО стварно услов за Аљбина Куртија или само мантра да међународна заједница ипак има још о чему са Београдом да разговара – иако су све рекли усвајањем извештаја Доре Бакојани у Парламентарној скупштини Савета Европе да непостојећа држава буде примљена у ову организацију?

И наравно, опет без ЗСО. Да треба да буде формирана Заједница српских опстина, Срби на КиМ и званични Београд знају већ дугих 11 година. Курти је још једном поновио након заседања ПССЕ и уочи годишњице потписивања Бриселског споразума (19. април 2013. године) да она и не треба, јер Срби на КиМ имају и превише права.

Право и правда не постоје, лицемерје и дупли аршини су стандард. Кога још занимају обесправљени Срби, на брдовитом Балкану који траже ЗСО. Европски званичници причају о демократији а подржавају  тиранију, говоре о слободи кретања а подржавају казамате, дају гаранције да нема спискова. а по њима власт у Приштини хапси на најбруталнији начин. Правда на делу!

За три и по године Куртијеве власти догодило се 495 етнички мотивисаних напада на Србе на Косову и Метохији, одузето право на рад, лечење, слободу кретања, употребу језика и писма.

Подсећам, током оружаних сукоба уз подршку милосрдног анђела са Косова и Метохије 1999. године, протерано је 250.000 Срба. Од 2000. до 2024. године, Албанци су убили 105 Срба, у мартовском погрому протерали преко 4000 Срба чије протеривање и даље траје.

На Косову и Метохији је сваке године мање посејаних њива, али има их, а преостали Срби, које Куртијева клика, подржана белосветским менторима није успела да заплаши и натера  да напусте своја огњишта. Јесу страшни ти “многобројни“ Срби са КиМ, кад међународно право и правда “не могу да заштите Албанце од њих“, фин неки свет, ти Албанци који пуцају на децу, хапсе невине, пале куће, скрнаве и руше гробља и православне цркве, ваљда ће због тога бити примљени у Унеско и да их неутешне Комитет министара СЕ после препоруке ПССЕ неће разочарати и прихватити апликацију тзв. Косова за чланство.

Тај “мали“ проблем око Заједнице српских општина ће се очигледно једном решити препоруком како Срби трба да „правилно“ ишчитају скраћеницу ЗСО – “Заједно само одустаните“. Ускоро ће и дисање Срба да урушава “суверенитет“ тзв. Косова.

Резолуцију СБУН 1244 игноришу Албанци, међународна заједница, а и српска опозиција им се успешно приближава у томе. Урушавање суверенитета и интегритета Републике Србије многи доживљавају као полигон за иживљавање, па би у погледу испуњавања европске агенде владавине права, подизања нивоа демократије и доброг управљања требало да се угледамо на власти у Приштини. У тако савршеним околностима, шта ће Србима ЗСО?

Зато треба још једном рећи – Заједница српских општина, у реалним околностима у јужној српској покрајини, као облик институционалне заштите српских националних, верских и културних интереса, потребна је нашем народу на Косову и Метохији.

Да се присетимо Бриселског споразума који је потписала и на који се обавезала Приштина уз гаранцију Европске уније, пре само 11 година у којем се од 15 тачака у шест говори о ЗСО, а Србија га потписала управо због успостављања ЗСО са свим њеним надлежностима. Дакле, обмана је потенцирање Приштине на њиховом тзв. Уставу и законодавству да је реч о невладиној организацији, у Бриселу је договорена ЗСО као правно лице у споразумима прецизно прописана и подразумевана са овлашћењима и функцијама, што је и данас проблем. Бриселски споразум је важан, али је дијалог најважнији, то је према приоритетима показао председник Александар Вучић и Влада Републике Србије, а ЗСО је  неизоставна у будућности у дијалогу.

Њено формирање се очекивало 2015. године, али услед недостатка 2/3 гласова ЗА, на Генералној конференцији Унеска, Приштина је замрзла потписани Споразум о успостављању Заједнице српских општина, да би крајем исте године тзв. Уставни суд Косова прогласио делове споразума из 2013. године неуставним. Те 2017. године, политичка странка Српска листа сагласила се да партиципира у формирању тзв. Владе Косова зарад успостављања ЗСО и ево нас у 2024. години без ЗСО.

Као координатору Управљачког тима за успостављање Заједнице српских опстина током тридесетоминутног представљања Нацрта статута у Бриселу у оквиру Дијалога на високом нивоу, што је за ЕУ било довољно, за Куртија предуго, а за нас апсурдно након увреда упућених мени лично и ниподаштавања рада Управљачког тима уз све гаранције ЕУ и дефиниције нашег постојања и обавеза проистеклих из Споразума о делокругу рада Управљачког тима, схватила сам да је циљ Приштине обесмишљавање постигнутих договора и намера ЕУ да их томе подржи.

Иницирањем писања неких другачијих статута ЗСО од стране пријатеља Приштине, аутори желе да испишу живот, правила и судбину преосталог српског живља мимо њихове воље и у дијалогу већ договорених права користе начела и акте довољне да убију минимум слобода једног народа стварајући систем расне сегрегације као службену политику тзв. Косова која стаје у њихово тумачење ЗСО.

Сада је свима јасно да Годо неће доћи, али никоме није јасно зашто Срби не одустају од КиМ и зашто никада неће одустати од Заједнице српских општина.

“Отаџбина није предмет ограничен, оивичен, утеловљен. Отаџбина је мисао, отаџбина је вера, а мисао и вера не умиру“, рекао је велики Бранислав Нушић, између осталог и конзул у Приштини, мом родном граду, наводи у ауторском тексту Вујичић.

Извор: Политика, Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон