КултураНасловна

Песничка награда „Лазар Вучковић“ додељена истакнутом песнику Пери Зубцу

У великој сали Дома културе у Грачаници одржана је свечана додела награде „Лазар Вучковић“ која је пропраћена читањем песама наших истакнутих песника, као и музичко поетским наступом песника Пере Зубца и његовог сина Милоша.

Љубитељи поезије имали су прилике да уживају у дивним стиховима песника, учесника овогодишње манифестације „Лазар Вучковић“, као и у правом поетском спектаклу. Међу  сјајним песницима  који походе  овогодишње песничке сусрете „Лазар Вучковић“, су Милан Михајловић, Милутин Ђуричковић, Братислав Милановић, Владан Ракић, Драгомир Костић, Жарко Миленковић, Живојин Ракочевић и други. Рада Комазец, директорка НИЈП Панорама истакла је на самом отварању ове вечери да је Лазар Вучковић изменио дух и естетику тадашње поезије и да је за њега песма била бескрајна и неуништива.

– Потискивање српског писма, језика и културе траје и данас, а управо Срби са Косова и Метохије приложили су на олтар цивилизације бројна и разноврсна велика дела у култури и уметности. Косово и Метохија је поетска и културна постојбина српског народа – истакла је Комазец.

Награда за најлепшу поезију, објављену у часопису Стремљења у току 2023. године додељена је истакнутом песнику Пери Зубцу за циклус песама „Нешто мало сете“ који се састоји из родољубивих и љубавних стихова.

Песнички сусрети „Лазар Вучковић“ одржавају се од 1969. године у знак сећања на прерано преминулог песника Лазара Вучковића, који се 1966. године утопио у Охридском језеру (заједно са песником Блажом Шћепановићем) приликом учешћа на „Струшким вечерима поезије“.  Од 1970. се на овим сусретима додељује награда „Лазар Вучковић“ за најбољу поезију  објављену у часопису „Стремљења“.

Отварање овогодишњих  сусрета  одржано је у Горњем Селу. 

Песнички караван обилази и Косовско Поморавље , где ће песници казивати стихове ученицима основне школе у Церници. У оквиру вечери поетско-музички програм  извео је песник „Мостарских киша“ Перо Зубац у пратњи Милоша Зупца.

Организатор Песничких сусрета „Лазар Вучковић“ је НИЈП „Панорама-Јединство“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон