Политика

Вучић: Обавестио сам Шолца о готово неподношљивом стању по српску заједницу на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са немачким канцеларом Олафом Шолцом и том приликом га обавестио о неподношљивом стању по српску заједницу на Косову као и о упорном избегавању Приштине да изврши своје прихваћене и потписане обавезе, поготово у погледу формирања ЗСО.

Вучић је на Инстаграму навео да је са немачким канцеларом имао добру и отворену размену мишљења о свим питањима од обостраног интереса, о ситуацији на Косову као и о веома успешној економској сарадњи и сталном повећању трговинске размене између две земље.

“Захвалио сам Немачкој на посвећености одличним економским односима са Србијом и великим инвестицијама које су у знатној мери допринеле брзом напретку Србије, а посебно сам се осврнуо на огромне потенцијале за улагање који су се отворили у оквиру ЕXПО 2027. Изразио сам уверење да ће немачке компаније пронаћи интерес у неким од највећих пројеката чија реализација ће дугорочно допринети снажном расту Србије и повезивању целог региона”, написао је Вучић на Инстаграму.

Додао је да је са Шолцом разменио мишљења и о свим деликатним питањима у контексту актуелних глобалних дешавања, а посебно о месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о њеном европском путу.

“Подробно сам обавестио канцелара Шолца о готово неподношљивом стању по српску заједницу на Косову и Метохији, као и о упорном избегавању Приштине да изврши своје прихваћене и потписане обавезе, поготово у погледу формирања ЗСО. Нагласио сам да нам је на том, не увек лаком путу, потребна помоћ наших партнера, каква је и Немачка, те да рачунамо на наставак подршке евроинтеграцијама, као и на конкретне подстицаје који би дали нови замах наставку реформских процеса и нову енергију земљама кандидатима на путу ка ЕУ”, навео је Вучић.

Вучић је поновио да се Србија доследно залаже за интензивирање дипломатских активности у контексту свих актуелних сукоба и отворених питања која оптерећују Европу и регион Западног Балкана, што је до сада увек и показивала у свим форумима и иницијативама.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон