КосовоКултураНасловна

У Дому културе у Грачаници отворена изложба „Јесен у Призрену 2023“

Поводом двадесет година од мартовског погрома , Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности Приштина, организовали су централно обележавање овог трагичног догађаја програмом –  „Погром – Награђени злочин“. У оквиру овог програма у Галерији Дома културе у Грачаници, отворена је изложба са ликовне колоније „Јесен у Призрену 2023“.

У оквиру програма Дома културе Грачаница који је ове недеље конципиран као својеврсно сећање на Мартовски погром 2004. године, у Галерији ове институције у Грачаници, отворена је изложба слика са ликовне колоније „Јесен у Призрену 2023“.

Учесници ове ликовне колоније, већ девет година своја уметничка дела стварају у простору манастира Светих Архангела у Призрену, па је изложбу отворио њихов домаћин.

– Повод овог нашег окупљања је 20 година од мартовског прогона и сви ми, људи који живимо на овим нашим просторима, сећамо се оних немилих догађаја и оног што се доказало да није било тачно. Зашто су нас по други пут прогонили, зашто су уништили цркве и манастире, зашто су спаљивали домове? Доказало се да ми Срби нисмо учинили то за шта смо били оптужени. Сведоци смо да су гореле многе цркве и манастири. Оно што у првом налету 1999. нису урадили, то су 17. 3. 2004. године покушали. Да нас избришу, али док смо ми уз Господа и док се ми будемо држали тих светиња, нико нас не може отерати одавде – рекао је у обраћању отац Михаило, игуман манастира Свети Архангели у Призрену.

Ове године су млади истакнути сликари, попут Миљане Драшковић, Невене Костић, Марије Станојловић, Теодоре Ракичић, Ивана Гаљка, Шандора Шлајфа, Милана Ђурића, оставили вредна уметничка дела инспирисана Призреном, Светим Архангелима, као и духовном историјом овог поднебља.

– Ова изложба посвећена је двадесетогодишњици погрома 2004. у коме је тешко пострадала наша култура и духовност. На платнима сликари сведоче визуелне истине и личне поетике, али уочљиве су и промене у начину приступа – рекла је о стварању и делима Милица Костић- кустос Галерије уметности Приштина

– Требали бисмо да максимално представимо на најбољи начин себе и свој рад и да покажемо да смо достојни својих предака – нагласио је Иван Гаљак, сликар.

Отварање изложбе пропраћено је пригодним културно-уметничким програмом који су припремили ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон