ДруштвоКосовоНасловна

У Дому здравља у Грачаници организовани превентивни дерматолошки прегледи

Српско удружење дерматовенеролога, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, организује превентивне дерматолошке прегледе широм Србије са циљем ране дијагностике малигиних обољења коже, попут малигног меланома. Дом здравља Грачаница угостио је тим овог удружења на челу са проф. др Даницом Тиодоровић.

– Ми смо кренули са овим бесплатним превентивним прегледима још прошле године у организацији дерматовенеролога Србије и под покровитељством Министарства здравља. На свим овим бесплатним превентивним прегледима уочавамо и дијагностикујемо карциноме коже укључујући и меланом као најмалигнији међу њима, али и остале карциноме попут базоцелуларних и сквармоцелуларних карцинома и зато смо данас овде у Грачаници. Овде смо били пре две године тада у организацији Еуро-Меланома Србије, када сам била национални координатор, а пошто сам прошле године постала председник Удружења дерматовенеролога Србије, ја сам желела да наставимо такве акције и ове године и зато смо прво јуче били у Косовској Митровици а данас у Дому здравља Грачаница – каже проф. Др Даница Тиодоровић, председник удружења дерматовенеролога Србије.

Мештани са територије наше општине, али и из других крајева имали су прилике да се подвргну раној дијагностици када су у питању дерматолошки прегледи. Пацијенти код којих постоји суспектна промена на кожи, биће упућени хирургу.

“Изузетно смо задовољни одзивом пацијената. Ми желимо да прегледамо што већи број људи и да им помогнемо и пре две године је био одличан одзив, као и ове године и морам рећи да смо у првих сат времена дијагностиковали четири карцинома, буквално трећи мој пацијент је имао меланом. До сада имамо два меланома, више базоцелуларних карцинома и сквармоцелуларних карцинома који говоре управо у прилог значају оваквих превентивних прегледа. Приликом самих прегледа ми едукујемо и причамо са нашим људима. Говоримо им да не смеју да горе на сунцу, да морају да посматрају своју кожу и да уколико примете да се нека промена дешава да се одмах јаве дерматологу, а истовремено указујемо на значај тих превентивних прегледа, не само када почне да сврби и да крвари, тада је већ касно. Али ипак никада није касно јер сада имамо и добру онколошку терапију, тада је само једноставна хируршка екцизија једина терапија”, каже Тиодоровић.

Оно што саветују дерматовенеролози и на шта посебно стављају акценат да повремено свака особа без обзира на то да ли примећује неке промене на кожи, треба да се јави на преглед.

 “Данас су нама у гостима и велико нам је заправо задовољство да их угостимо, лекари из српског Удружења дерматовенеролога под покровитељством Министарства здравља Републике Србије и они врше дерматолошке прегледе коже. Оно што је веома битно да поменемо је да много људи дошло и без неких суспектних промена, на превентивни преглед. Превентивни прегледи играју кључну улогу у превенцији и раној дијагностици различитих обољења. Обољења коже су такође веома чест проблем данашњег времена, а оно што је сада под овим тропским врелинама карактеристично су свакако опекотине, али оно што свакодневно ми у ординацији имамо јесу свакакве алергијске манифестације, промена на кожи у типу младежа односно невуса, које наши дерматолози прегледају и регулишу свакодневно. Оно што је такође веома битно да поменемо је да на овај начин можемо превентивно да делујемо на неке промене које су у настајању, али и да рано дијагностикујемо промене које треба да се уклоне и лече. Сви пацијенти који су данас били, суспектни на неке малигне промене, упућени су пластичном хирургу на даље лечење”, рекла је за РТВ др Милица Филић, начелница Службе опште медицине.

Експерти овог удружеља у области дерматоскопије из Новог Сада, Београда и Ниша обављали су прегледе у просторијама Дома здравља Грачаница. Заказивање није било потребно и прегледи су били потпуно бесплатни.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон