КосовоНасловна

УНС и ДНКиМ: Забрана новинару да уђе на Косово брутално кршење слободе кретања

Удружење новинара Србије, са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије најоштрије је осудило забрану уласка на Косово и Метохију новинару Т а н ј у г а  Анђелку Утјешановићу.

УНС и ДНКиМ истичу да је неприхватљиво огранчавање слободе кретања новинарима и захтевају да сви новинари на Косову и Метохији обављају несметано свој посао.

У изјави за УНС,  Утјешановић је ракао  да је путовао на КиМ заједно са делегацијом СПЦ у којој је био и патријарх. Истиче да је био најављен као члан делегације, али да је без икаквог образложења враћен са административног прелаза.

Службеници полиције Косова су му саопштили да не може да настави даље, јер му је влада у Приштини забранила да уђе на Косово.

Утјешановић је затражио образложење, међутим речено му је да га ни они немају и да мора да напусти прелаз.

УНС и ДНКиМ подсећају да је прошло 13 месеци како косовске власти без објашњења, а упркос реаговању УНС-а, Европске федерације новинара и бројних међународних организација које се боре за слободу информисања, не дозвољавају новинарки РТС-а Светлани Вукмировић да обавља новинарски посао на територији Косова и Метохије.

Извор: Радио Митровица север; фото: УНС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон