ДруштвоЛокалнеНасловна

У Грачаници обележен Светски дан слободе медија

Испред споменика МИССИНГ код Дома културе у Грачаници минутом ћутања за све страдале колеге новинарске екипе које извештавају са Косова на српском језику обележиле су светски дан слободе медија.

„Има ли икаквог смисла рећи да је данас црни дан ове професије, ако знамо да се читава једна заједница, читава једна професија плаши употребе свога матерњег језика на Косову и Метохији. После 20 година схватамо да неке наше колеге праве ревизију трагичних догађаја 17.марта, као да се ништа није догодило. И са овог места, испред овог споменика на којем су наше колеге, ми поручујемо свима онима који су трагично нарушавали истину да ми знамо како је трагично радити за истину, а морамо истовремено бити поносни што за ту истину радимо“, истакао је Живојин Ракочевић, председник УНС-а.

Дан слободе медија се и ове године обележава под слоганом „Пет минута громогласне тишине“.

„Постоји једна тишина која је громогласнија од те петоминутне која овлада медијима макар на овај дан, а то је та једна тишина у којој се догађа медијима на Косову све што им се догађа. То је тишина из које законодавац покушава да ћутке донесе неке законе који ће значити готово па нестанак српских медија на Косову. Та тишина је тишина у којој Срби на Косову читају своју штампу на српском језику, коју немају. Много је тишина у којима ми живимо, а најстрашнија је она у коју нас гура целокупан систем, када одбија да истражи судбину наших несталих, убијених и киднапованих колега. Све су то тишине против којих ћемо се ми борити, док год нас овде има“, казала је Ивана Вановац, директорица Друштва новинара КиМ.

Поводом дана медија прочитан је проглас Удружења новинара Србије, а у Дому културе изложене су награде „Црни божур“ који су организацији Друштва новинара КиМ додељене, али не и уручене.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон