КосовоПравославље

У манастиру Драганац монах Христофор рукоположен у чин јерођакона

Празник Света Три јерарха обележен је у манастиру Драганац светом архијерејском литургијом на којој је рукоположен у чин јерођакона монах Христофор.

Литургију у манастиру Светих архангела Михајла и Гаврила у Драганцу служиле су владике рашко-призренски Теодосије и новобрдски Иларион уз саслужење монаштва и свештенства.

На празник Света Три јерарха у чин јерођакона рукоположен је монах Христофор, који је дао немерљив допринос овој монашкој заједници као и манастиру Драганац.

“Његова љубав за Бога, ову светињу и све вас који припадате овој светињи, потврдила се много пута и ево Господ га је удостојио да прими овај велики дар Божји, да служи њему” изјавио је поводом рукоположења монаха Христофера у чин јерођакона, Владика рашко-призренски Теодосије.

“Данас се радујемо што прослављамо велике учитеље и светитеље цркве, радујмо се и томе што у вашој цркви, по угледу на Свету Тројицу, постоји јединство различитости, што се волимо и поштујемо, иако често у многим стварима немамо исто мишљење и радујмо се што је данас још један наш брат ступио уз благослов на пут служења Господу”, казао је архимандрит Андреј, игуман манастира Црна Река.
Владика Теодосије је у беседи поручио верницима да у овим тешким временима буду истрајни и сложни и да остану на својој дедовини.
“Ми данас, живећи на овим просторима, налазећи се у једној ситуацији када многи окрећу главу од нас, када су се надвили црни облаци над нама и када је народ уплашен, када му прети опасност са свих страна, не само једна опасност него много њих а она највећа јесте да нестанемо са ових простора, са свог огњишта да одемо. Оно што нам је оставио Бог јесте да служимо њему, да служимо свету литургију”, поручио је владика Теодосије.

На рукоположењу присуствовале су и заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душица Николић и помоћница директора Милена Парлић, као и многобројни житељи Косовског Поморавља и гости из централне Србије.

Молитвена свечаност је заокружена трпезом љубави у манастирском конаку и културно уметничким програмом који су, упркос киши, извели малишани КУД из Косовског Поморавља.

Извор: РТВ Пулс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон