КосовоКултураНасловна

У призренској Богословији представљене књиге о Богородици Љевишкој и о говорима Срба на Косову и Метохији

У навечерје славе града Призрена и прославе славе Вазнесења Господњег, у призренској Богословији одржано је књижевно вече, којим је почела дводневна манифестација “Спасовдански дани у Призрену”. Представљена је књига Јелене Павличић Шарић “Баштина Богородице Љевишке и очување памћења”. У научној монографији, ауторка се бави истраживањем и анализом бисера српске средњовековне културе и начина на који би читаоцима било најлакше да доживе српски Нотрдам.

– Након тих збивања 1999. године, ја сам тек 2008. као студент Историје уметности, основних студија, први пут дошла у Призрен и тада видела Љевишку под тим бодљикавим жицама, затворену, зараслу у траву. То неко стање које смо ми тада видели, нарочито након паљења те цркве, навело је да се запитам о тој некој ефикасности праксе заштите културног наслеђа у Србији и уопште, с једне стране, а с друге стране, да се некако постави то питање, која је то савремена угроженост нашег наслеђа на Косову и Метохији и уопште. Шта све угрожава наше наслеђе, нису то само временске непогоде и људски фактор, већ су ту и неке злоупотребе и манипулације историје одређеног места – рекла је Јелена Павличић на представљању монографије.

О књизи је говорио и професор Драган Булатовић, један од рецензената монографије.

– Ова књига у отвореном смислу не велича ниједну велику историју уметности. Не такмичи се. Она говори оно што ће сваки читалац коме је стало до профилисања сопственог памћења, лако препознати и идентификовати – навео је Булатовић.

На књижевној вечери представљена је и књига Радивоја Младеновића о народним говорима Срба на Косову и Метохији. Посетиоци вечери у призренској Богословији били су расељени Призренци који су за Спасовдан допутовали у град на Бистрици у организацији Друштва пријатеља манастира Светих архангела.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон