KosovoNaslovna

U srpske sredine na KiM sve teže stižu lekovi, novac i roba iz centralne Srbije

Od događaja u Banjskoj i odluke Prištine da zatvori administrativne prelaze na severu Kosova i Metohije srpska roba ne stiže u Pokrajinu. Otvaranjem punkta Brnjak nije rešen problem. I dalje je zatvoren punkt na Jarinju, pa u Pokrajinu ne stižu ni preko potrebni lekovi, a poslednjih dana banke u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ostale su bez dinara jer se novac, prema postojećim pravilima, dopremao samo preko punkta Jarinje.

Odlukom Prištine pogođeni su svi oni koji su egzistencijalno vezani za institucije Vlade u Beogradu. To su zaposleni u zdravstvu, prosveti i drugim službama vlade Srbije. Većini penzionera nisu isplaćene penzije. Radi se o starijim osobama kojima je novac preko potreban za lekove, za hranu.

Od 24. septembra kada je došlo do oružanog sukoba u selu Banjska, administrativni punktovi na severu su zatvoreni za kretanje iz pravca centralne Srbije. Otvaranje punkta Brnjak za kretanje u oba pravca nije pomoglo u transportu novca.

Dinari preko drugih punktova ne mogu da se prenose jer agencije za transport novca imaju ugovore samo za prihvat novca preko Jarinja.

Redom su pogođeni Srbi u svim delovima KiM. U četiri opštine na severu novac preko bankomata isplaćuje jedino Poštanska štedionica i to u limitiranom iznosu. U šest opština sa srpskom većinom na jugu dinara na bankomatima nema danima. Dinara nema ovde u Gračanici, nema u Štrpcu, opštinama Kosovskog pomoravlja.

Ispred banaka su redovi ljudi koji ćekaju da neko nešto uplati pa da eventualno dođu do tog novca. 

Oni koji imaju, troše evre, a oni koji nemaju trguju na veresiju ili se zadužuju. Porodice se snalaze tako što neki od članova ode do centralne Srbije i u najbližoj sredini podigne dinare

Problem je i što su usled poslednjih zbivanja na severu zahladneli međunacionalni odnosi pa tako pojedini Albanci, vlasnici prodavnica odbijaju da im Srbi robu plate platnim karticama srpskih banaka.

Zalihe lekova na izmaku

Problemi postoje i u snabdevanju lekovima. Iz bolnica u Mitrovici, Gračanici, Pasjanu apeluju da su na izmaku sa lekovima, sanitetskim materijalom, medikamentima.

Od sredine juna na ovdašnje tržište ne stiže ni srpska roba, štampa na srpskom jeziku, a ni pošiljke iz centralne Srbije.

Gotova roba iz centralne Srbije na ovdašnje tržište ne može, jer vlasti u Prištini tvrde da postoji rizik od unošenja oružja. Isto obrazloženje može da se čuje i za odluku o zatvaranju punkta Jarinje, u čijem pravcu policija, kako kažu, i dalje istražuje teren nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

Odlukama vlade u Prištini da zatvori prelaze na severu otežano je kretanje ljudi, a kod Srba na KiM vraća se osećaj odsečenosti i izolacije.

Izvor: RTS

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button