Косово

Улуташ: Улога Кфора остаје суштинска

Улога Кфора остаје суштинска, поручио је командант ове Нато мисије, генерал-мајор Озкан Улуташ, на цвечаности поводом четврт века службе Кфора на Косову која је одржана у Кампу “Филмски град” у Приштини.
Командант Кфора, генерал-мајор Озкан Улуташ истакао је да је привилегија стајати са припадницима Кфора као командант најдуже мисије у историји Алијансе.

„Кфор представља опипљиву, дугогодишњу и постојану посвец́еност Натоа безбедности широм Косова и регионалној стабилности, захваљујуц́и свакодневној посвец́ености и професионализму његових војника и цивилног особља“, рекао је Улуташ.

Он је затим одао почаст онима који су изгубили животе служећи у оквиру мисије.

„Без посвец́ености стотина хиљада мушкараца и жена који су служили под Кфором у последњих 25 година, Нато не би могао да игра тако кључну улогу на Косову и на Западном Балкану“, додао је он.

Истакао је да улога Кфора остаје суштинска.

„Част ми је да наставим да делим ово путовање са вама и нец́у штедети труда, заједно са хиљадама жена и мушкараца у униформама, из Нато савезника и партнера, којима са поносом командујем“, истакао је командант Кфора.

Догађају су просуствовали косовска председница Вјоса Османи, шефови Мисије Европске уније за владавину права (Еулекс), Мисије Уједињених нација на Косову (Унмик), Организације за европску безбедност и сарадњу (Оебс), специјални представник Европске уније, као и бројни амбасадори земаља које служе у Кфору и верски лидери.

„Кфор наставља да спроводи свој мандат заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, да обезбеди мирно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно. Кфор је трец́и безбедносни одговор, после Косовске полиције и Еулекса, са којима радимо у блиској сарадњи“, закључује се у саопштењу.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон