КосовоНасловна

Извештај правника СЕ: Косово крши владавину права у случају Високих Дечана, нема воље да се оснује ЗСО

У Извештају о усклађености правног система Косова са стандардима Савета Европе Косово је приказано као неко ко не поштује одлуке судова нити међународне споразуме. Документ су саставили стручњаци СЕ који су на Косову боравили од 24. до 27. септембра и у њему су описани застоји у владавини права, пише Коха.

У Извештају се констатује да иако су политичке институције показале већу одлучност у борби против корупције и организираног криминала, да не поштују увек независност правосуђа и да постоји забрињавајућа тенденција прекомерне употребе специјалних полицијских снага на северу Косова.

У делу који се односи на тензије на северу, које су кулминирале инцидентима у Бањској, од Косова се тражи да се уздржи од полицијских акција које би могле довести до већих сукоба. Како се наводи у документу, само захваљујући Кфору било је могуће избећи највећу ескалацију ситуације.

„У случају насилних и незаконитих протеста или блокада путева, косовске власти фаворизују брзу и насилну употребу специјалних снага за успостављање јавног реда, чак и ако постоји велики ризик да ће употреба силе од стране полиције довести до насиља и масовног крвопролића. Само захваљујући снажном ставу Кфора, постало је могуће избећи даљу ескалацију насиља у недавним случајевима”, наводи се у документу.

Власт не жели да оснује ЗСО

У делу посвећеном дијалогу, у документу се помиње Заједница српских општина и наводи се да тренутно нема воље за њено спровођење.

“Суд је закључио да предложени законски оквир ‘није у потпуности испунио уставне стандарде’. Међутим, Суд у начелу није искључио могућност таквог удруживања. Ову пресуду су косовски политичари искористили да прогласе да је оснивање такве асоцијације само по себи неуставно. У тренутку наше посете, чини се да актуелна власт не жели да оснује ​​такво удружење“, каже се у Извештају.

Иако је Суд био критичан према конкретном документу који му је достављен, како се додаје у извештају, он је изричито навео „да ће се Асоцијација/Заједница општина са српском већином основати како је предвиђено Првим споразумом, који је ратификовала Скупштина Косова.

Неспровођење одлуке о Високим Дечанима кршење владавине права

У извештају се помиње неспровођење друге одлуке Уставног суда – о имовини манастира Високи Дечани.

“Власти до сада нису спровеле судску одлуку која датира из 2016. године. Суд је одлучио да 24 хектара спорног земљишта припада Манастиру Високи Дечани. Ову пресуду су критковалии политичари и, упркос поновљеним позивима међународне заједнице она није спроведена. Ово је јасно кршење владавине права. Власти Косова морају без даљег одлагања да спроведу пресуду Уставног суда“, додаје се.

Оставке Срба на северу

Док се оставке Срба из косовских институција, укључујући полицију, правосуђе и тужилаштво, описују као проблематичне, у извештају се поздравља чињеница да те оставке нису одобрили Судски савет и Тужилачки савет, остављајући прилику Србима да се врате на своје положаје.

У извештају се помињу и одлуке Владе Косова из августа прошле године о експропријацији земљишта на северу Косова, због чега су се Срби жалили.

„Представници међународне заједнице, укључујући Оебс, ЕУ, Еулекс и САД, изразили су дубоку забринутост због ових одлука јер процедура која је уследила није била у складу са законима и прописима Косова. Између осталог, одлукама није утврђена, како је прописано чланом 44. Устава, јавна сврха или јавни интерес због којих су ове експропријације неопходне. Међутим, генерално се претпоставља да је намера да се на тим имањима изграде полицијске станице. Овакав начин поступања није у складу са владавином права и вероватно ће нарушити поверење између српске заједнице и институција Владе Косова. Власти би такође требало да уложе веће напоре како би широј јавности саопштиле разлоге за експропријацију“, наводи се у извештају.

Велики проблем је, констатује се, и заштита сведока у осетљивим предметима као што су ратни злочини, којима се баве Специјална већа у Хагу.

Што се тиче борбе против криминала и корупције, у извештају се хвале институције Косова за неке од предузетих акција. Тамо се помиње да је позиција Косова у Индексу перцепције корупције према „Транспаренси интернешенел“ побољшана са 104. на 84. место, али се сматра недовољном.

„Постоји јасна потреба за даљим јачањем различитих институција и тела која се боре против корупције, укључујући додатне ресурсе. Косовске власти морају да наставе са својим напорима у борби против корупције и организованог криминала и обезбеде правилну примену новог законодавства у овој области“, истиче се у документу.

Косово је 12. маја 2022. године поднело захтев за чланство у Савету Европе. 

Извор: Косово онлине/Коха диторе

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон