Друштво

УНС положио венац на месту погибије кинеских новинара у бомбардовању Амбасаде Кине

Представници Удружења новинара Србије (УНС), на челу са председником УНС-а Живојином Ракочевићем одали су данас почаст кинеским колегама и положили венац на месту срушене амбасаде у Улици Трешњиног цвета на Новом Београду.  На венцу пише: „Су Сингху, Џу Јинг, Шао Јунхуан, увек ћемо вас памтити. Удружење новинара Србије“.

У бомбардовању Амбасаде Кине страдало је троје кинеских новинара, дописници листа „Гуангминг жибао“ Џу Јинг и Су Сингху, као и новинарка агенције Синхуа Шао Јунхуан.

„Погинуле колеге новинари су се својим животом и својом смрћу уписали у наше редове и они нису само новинари Кине, они су и наши новинари. На РТС-у се догодио злочин када је 16 радника у НАТО бомбардовању изгубило живот. Њихове породице, њихове колеге запослени знају какву то трауму вуче са собом и какве последице оставља не само на њихове породице, него и на шире окружење. Ми само претпостављамо какве последице је то оставило на породице које су удаљене хиљадама километара од наше земље“, рекла је новинарка РТС-а и чланица Управе УНС-а Оливера Ковачевић.

То је, истакла је она, још једна опомена да рат носи страшан бесмисао, као што је потпуно бесмислено било да је кинеска амбасада и погибија наших колега новинара колатерална штета.

Суботички новинар и члан УНС-а Бранко Жујовић рекао је да је имао част и задовољство да ради са четвртом колегиницом – Ванг Џимин, која је требало да буде са троје погинулих новинара у Амбасади, а која се само стицајем околности није нашла међу њима.

„То искуство ме је повукло да размишљам о нечему другом, изван контекста саме трагедије. На месту страдања никао је Кинески културни центар и мислим да је веома важно да сви разумемо да је и на месту страдања потребно наставити – духовношћу, образовањем, културом. На тај начин узвратити. То је једина права мера узвраћања на злочин“, рекао је Жујовић.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон