КосовоСрбија

Вајар Бранислав Ристић из Штрпца представио  је самосталну изложбу под називом ‘Загрљај’

У Галерији уметности Приштина са седиштем у Грачаници, академски вајар Бранислав Ристић из Штрпца представио  је своју трећу самосталну изложбу под називом ‘Загрљај’. Бранислав Ристић је изразио захвалност Дому културе у Грачаници, истичући њихову подршку уметницима.

“Моја идеја је била да кроз апстрактну форму прикажем тежак и чврст материјал као нешто с чим би могло врло лако да се игра и да се руководи. Захвалио би се пуно Дому културе у Грачаници, који је увек ту био за нас уметнике и који је увек био спреман на сарадњу, увек се труде да вам изађу у сусрет и да кад ми мало станемо, они су ту да погурају тако те мале ствари“.

Жарко Миленковић, песник и уредник књижевних програма Дома културе Грачаница је рекао је  да скулптуре Бранислава Ристића преносе топлоту.

“ Овај камен је врео онолико колико је врела крв уметника и његово порекло. Тло на коме је уметник поникао у многоме може одразити његов животни и стваралачки ток. Живеће непрестано загледан у чар неба и земље, о њиховом непрекинутом загрљају сведочи се овим скулптурама”.

Сликарка Милица Костић истакла је да скулптуре Банета Ристића нас  уводе  у свет савременог стваралаштва .

„Уметник користи камен за обликовање скулптуре као симбол постојаности и чврстине воље, тежине емоција коју доживљавамо. Он посматрача упознаје са вечним трајањем материјала и веком обичног човека. Наизглед минималистичким поједностављеним скулптурама дефинисаним сведеном формом, одбацује све што је сувишно и претенциозно кроз апстракност сведених елемената.

Изложба је подржана од стране Министарства културе Републике Србије, Канцеларије за Косово и Метохију и СГ Приштина, а отварање је било посебно емотивно, с обзиром да је Бранислав Ристић представио скулптуре на свој 46. рођендан.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон