ДруштвоКосово

Вановац: Дужност новинара је истина, за демаскирање лажних вести потребне године

Председница Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКИМ) Ивана Вановац каже да је дужност новинара да преносе истину и да увек демаскирају лажну вест без обзира што тај посао може да траје и више година.

“Дужност новинара је увек да демаскира лажну вест. Нека то буде сутра, прекосусра или за месец дана, а некада су потребне године истраживачко рада да бисте нешто демантовали. Али, наш посао је увек истина. Свака лажна вест мора да буде кад-тад демантована, да буде исправљена, а онај ко стоји иза ње мора да одговара јер смо видели, на примеру 17. марта да то може да повуче огромне жртве”, изјавила је Вановац за Косово онлајн.

Истиче да је најтежи посао који изискује време доказивање да нека информација није тачна.

“Чим се лажна вест објави штета је причињена, а време које протекне док се она не демантује одређује и колика штета ће бити причињена”, наглашава Вановац.

Подсећа да је 17. марта на порталу на српском језику РТК у другој реченици поновљена вест из 2004. године да су се три дечака утопила бежећи од српских младића што је касније проузроковало трагичне догађаје.

“Знамо да је узрок Мартовских дешавања другојачији, али сам повод јесте била стравична лажна вест. Више треба да нас забрине да данас, 20 година касније исти тај медиј је спреман да препише вест која је пре 20 година покренула сва она злочиначка дешавања која су задесила српски народ на Косову и Метохији”, каже Вановац.

Истиче да се ДНКИМ одмах обратила свим регулаторним телима на Косову, али и међународним новинарским асоцијацијама тражећи да осуде овакво извештавање.

“Апсолутно нећемо стати све док се, у најмању руку све те институције и организације не изјасне и осуде такво непрофесионално понашање јавног сервиса на овом подручју”, закључује Вановац.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон