Косово

Дрецун: Приштина жели да наметне једнострана решења

Народни посланик Скупштине Србије и члан скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да је веома тешко проценити да ли ће се 13. маја у Бриселу, где ће се одржати нова рунда дијалога између Београда и Приштине поводом одлуке ЦБК о укидању динара на Косову, постићи неки напредак, посебно не нешто дугорочно одрживо јер, како је рекао, косовска страна не жели да се пронађе решење које би подразумевало компромис, већ само жели да наметне оно што је њен интерес, преноси РТВ.

Дрецун је оценио да, када се тражи решење за хитна питања као што је покушај Приштине да укине динар на Косову и онемогући Србима да примају своје плате, пензије и социјална давања, онда је потребно да се то решење пронађе у кратком периоду.

„Шест рунди дијалога, то се развлачи, то више постаје обесмишљено, а нема политичке воље на страни Приштине да се постигне решење које би одговарало и нашој страни, односно српском народу на Косову. Приштина жели да наметне своја једнострана решења која су искључиво у њеном интересу не водећи рачуна о интересима Срба на Косову“, истакао је Дрецун за Тањуг.

Поводом писања медија да је одложена седница Генералне скупштине УН заказана за 2. мај на којој би требало да се гласа о резолуцији у Сребреници, Дрецун наводи да се чини да они који су направили нацрт резолуције о Сребреници с намером да она буде усвојена на Генералној скупштини УН немају баш тако сигурну већину која би им гарантовала да ће она бити усвојена.

Оцењује да им је потребно додатно време да разјасне садржај резолуције земљама које би могле да гласају, али се из неког разлога двоуме.

Како је истакао, одлагањем гласања за резолуцију показало се да је српска делегација урадила добар посао и предочила чињенице да у Сребреници није постојао никакав геноцид, већ да је почињен ратни злочин.

Такође, додаје Дрецун, представљене су чињенице које се односе и на садашњост и будућност, а то је да би усвајањем такве резолуције тензије у Босни и Херцеговини биле подигнуте до максимума између Бошњака и Срба и да је то пут који би могао да доведе до растакања БиХ и створи нова непријатељства.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон