Косово

Вановац: Спорно што је напрасно донета одлука око затварања за јавност седнице СО Северна Митровица

Спорна ситуација око затварања седнице Скупштине општине Северна Митровица, на којој се расправља о могућности отварања моста на Ибру, јесте то што је та одлука донета напрасно, каже за Косово онлајн председнице Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) Ивана Вановац.

Она је нагласила да нису само спрске редакције уклоњене са седнице, већ је она затворена за јавност.

„Спорно је то што је одлука о затварању седнице напрасно донета. Моја претпоставка је да је то урађено због огромног интересовања новинара и грађана. Новинари су се побунили против те изненадне одлуке, а најспорније је то што их је из зграде Општине удаљило обезбеђење иако за тим није било никакве потребе“, казала је Вановац.

Додаје да је медијским екипама потом поручено да ће тек после окончања седнице добити саопштење.

„Колико знам, скоро све српске редакције су се побуниле против тога, бојкотовале ту одлуку и напустиле терен. Поједине са југа су остале, као и албанске редакције“, истиче Вановац.

На питање да ли и у овом потезу косовских власти види гушење слободе медија, она наглашава да јој се, конкретно у овој ситуацији, чини да је у питању неснађеност локалне самоуправе.

„Тема је била веома врела и они се нису снашли. Ипак, чињеница је да све што се дешава у административном и политичком смислу грађанима утиче и на новинаре и медије, попут укидања динара или платног промета“, истиче новинарка.

Када је у питању исход седнице, према њој, све је могуће, па и отварање моста на Ибру, од чега сви страхују, нарочито због тензија које тај потез може изазвати.

„Мене овде ништа више не чуди. Лично сам очекивала да ће прво отворити мост, а не укинути динар. Све се овде може очекивати, па и тензије, ако дође до отварања моста. Људи се са разлогом плаше, разумем их, јер у том случају може доћи до блиског контакта са појединцима са југа и учесталих инцидената“, закључила је Вановац.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон