Косово

Анђелковић: Постоји шанса да се одложи одлука о пријему Косова у СЕ

Некадашњи председник Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић рекао је да постоје шансе да се одложи одлука о пријему Косова у Савет Европе док се не формира Заједница српских општина. 

„Ко не верује, не може ни да победи. Ми прво мора да верујемо у нешто што представља темељ поштовања међународног права, људских права и нечега што представља начин функционисања међународних институција, посебно СЕ. До сад се никада није догодило да нека територија, а не земља тек тако буде примљена, а да не говорим о свим потезима или измишљеним разлозима за пријем“, навео је он у изјави за Т а н ј у г.

Анђелковић каже да када Европски парламент усвоји неку резолуцију она није обавезујућа за Европску комисију, тако да када посланици Парламентарне скупштине СЕ гласају, то не мора да значи да ће се и представници држава тако изјаснити.

Напоменуо је да од 44 земље чланице СЕ, 12 земаља није признало Косово, и додао да уколико свих тих 12 земаља гласају против и један број земаља стави на дневни ред нормалне аргументе, а не лажна обећања и изјаве премијера приштинских институција Аљбина Куртија о правима Срба, онда треба очекивати да неће бити довољно то што ће Уставном суду доставити предлог ЗСО, већ ће бити важно доношење одлуке о формирању ЗСО.

Анђелковић додаје да је председник Србије Александар Вучић о томе разговарао са председником Француске Емануелом Макроном, као и са неким другим лидерима, и истакао да уколико буду држали реч, постоји шанса да се одложи одлука о пријему Косова у СЕ.

„Косову је упућена порука да могу да раде шта хоће, да могу да протерују Србе, крше људска права Срба, да их убијају, хапсе, да им забране да купују робу, да све што они учине је добро. То је циљ оних који су већ уништили међународно право НАТО агресијом на Србију 1999. године без одлуке СБ УН, односно жеља им је да докажу да су били у праву кад су нас без одлуке СБ УН бомбардовали“, објаснио је он.

Према његовим речима, Србији се стално упућује порука да је небитно колико је она у праву, њих ни сада, као ни те 1999. године, не интересује што крше основна начела СЕ.

„Они су велика сила. Много империја је у историји овог света и народа било, а многе империје су пропале. Ми не знамо кад ће, али сасвим сигурно – довека неће“, оценио је он.

Одговарајући на питање шта очекује од сутрашње рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Анђелковић је рекао да очекује да Приштина настави с лажима да је Централна банка Косова самостална институција, оценивши да је то само још једно окупљање које неће дати резултате.

„Србија и Београд су увек опредељени да разговарају, да покушају да се уради нешто што је у интересу српске заједнице на КиМ и да се боримо да чувамо своју Србију у мери колико то можемо. Када једном погрешите па се препустите сили и кажете ‘ви сте у праву’, онда немате више аргументе да тражите да вам се то врати. Морате остати принципијелни и поштовати међународно право јер сте мали, а велики могу на силу много тога да ураде. Само сила Бога не моли, а Бог не воли силу“, поручио је он.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон