КосовоНасловна

Велика Хоча: Прослављен Свети апостол и јеванђелист Лука

У присуству великог броја верника из Ораховца и Велике Хоче, у цркви Светог Луке у Великој Хочи обележен је Лучиндан. Литургију су служили парох ораховачки јереј Милан Станојевић и парох великохочански јереј Милан Стојковић.

Овогодишњи домаћин славе био је Златко Накаламић из Велике Хоче.

Свечар ће наредне године бити Саша Столић из поменутог места у Метохији.

Славске колаче су принели и Маниташевићи из Велике Хоче, јер је Свети апостол и јеванђелиста Лука заштитних њихових домова.

Отац Милан је рекао током беседе да ћемо “тешко моћи да схватимо шта је православна вера уколико наша srcа и мисли не горе за Господом”.

„Наши животи треба да буду усмерен ка Господу, јер је прва и највећа заповест – љуби Бога свога свим srcем својим, свом душом својом, свим умом својим и уопште целим бићем својим. Немогуће је волети Бога, а не волети људе око себе. Не можемо да волимо људе искрено и истински ако не волимо Господа“ казао је он.

Додао је да “Бог жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине”.

„Господ је дародавац свих добара. Он је тај који је дошао, створио овај свет наш како би били у заједници са њим. Бог не спасава на силу човека, јер хоће слободно да му служимо као што му је служио Св. апостол и јеванђелист Лука. Нека Свети Лука умоли Господа да исцели сваку нашу рану, да нас утеши, охрабри и да нам да снаге да издржимо на овом путу, јер без Бога не можемо ништа чинити“, поручио је отац Милан.

Црква Светог апостола и јеванђелисте Луке налази се на старом гробљу у Великој Хочи.

Црква је у садашњем стању од 1997. године, када је реконструисана пошто је делимично порушена у XИX веку.

Извор: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон