КосовоНасловна

Вујичић осудила упад у Цркву Светог архангела Михаила: Кап која је прелила чашу, одбранићемо светиње од бандита

Посланица у Скупштини Србије у техничком мандату Данијела Вујичић осудила је упад лажног свештеника Николе Џуфке у Цркву Светог архангела Михаила у селу Ракитници у општини Подујево, преноси Информер.

Вујичић је поручила да је на делу покушај прекрајања српског верског, националног, духовног и историјског постојања на Косову.

„Паљење црква и манастира 2004. године је било са циљем брисања нашег постојања на КИМ. Сада покушавају другим начином да нам отму Српску православну цркву и албанизију народ тј. покушавај како то они зову косоваризације православних светиња у циљу прекрајања нашег верског и духовног  и историјског  постојања на КИМ. Овакви и слични акти указују на хитну потребу заштите наше културне и духовне баштине, пре свега од појединаца и организација повезаних са косовским институцијама, или са појединцима које делују уз већу или мању подршку тих институција“, навела је она.

Вујичић је открила непознате податке о Џуфки.

„Ко је бандит Никола Џуфка. Он  је грађанин Републике Албаније из Елбасана и није свештено лице, већ се лажно представља као православни свештеник. О њему је детаљно известила јавност канонска Православна Црква Албаније која је пренела саопштење Митрополије Елбасанске који отворено лаже и обмањује у медијима да је завршио верске студије, иако није учинио ништа слично. Тачније речено, завршио је средњу стручну школу за прехрамбену технологију у Елбасану, чак понављајући последњу годину. Аутокефална Православна Црква Албаније једини духовни и званични ауторитет који гарантује очување и промоцију догматских и црквених принципа, која се води од стране својих легитимних тела у складу са својим статутом и црквеним канонима“, наводи Вујичић.

Како је оценила, упад у светињу је кап која је прелила чашу.

„Ракитница је некада била српско село, али су се последње српске породице иселиле после српско-турског рата 1878. године. У селу је очувана стара црква посвећена Св. Арханђелу Михаилу летњем. Албанци из села је зову ‘Киша Лазарит’ – Лазарева црква јер је, по предању, након Косовског боја у њој заноћило тело српског кнеза Лазара када је преношено из Приштине у манастир Раваницу. Ово је кап која је прелила часу. И у овоме нису сами. Завет Цара Лазара цара Душана краља Милутина, Ставропигијална ларва српских патријараха Пећка Патријарсија нас обавезује да бранимо насе духовно и културно наслеђе које смо наследили, бранили и одбранићемо ма које банде биле и чију год политику следиле“, закључила је Вујичић.

Извор: Косово онлине/Информер; Фото: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон