Косово

Вучевић: Албанци праве историјску грешку са иживљавањем над српским народом

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да се стварају немогући услови на КиМ од упада у институције, хапшења, укидање платног промета у динарима. Истакао је да враћање војног рока нема везе са дешавањима на КиМ.

Коментаришући најновије одлуке Приштине, министар одбране Милош Вучевић рекао је да морамо погледати цео пакет мера које спроводи Приштина.

„Стварају се немогући услови на КиМ од упада у институције, киднаповања, хапшења, па све до тога да се хапсе здравствени радници и онемогућава се елементарно пружање здравствене помоћи српском народу на КиМ“, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, ту се може додати и напад на економску безбедност, укидање платног промета у динарима што је Куртијева порука Србима да немају шта да траже на КиМ.

Истакао је да је Београд у сталним дипломатским активностима, да је касно синоћ одржан састанак са Квинтом, а да се данас настављају разговори.

„Не остаје ништа друго него да се боримо за опстанак нашег народа на КиМ. Наше црвене линије су исте, и волео бих да их никада не пређу. Боље да се воде разговори, да се политички тражи решење, него да се укључи други део државе у решавању проблема.“, каже Вучевић.

Додаје да је неопходно показати мудрост и напоменуо да Албанци праве историјску грешку са иживљавањем над српским народом.

„Њихов циљ је да нема Срба или да буду минорна група да морате да узмете лупу да их нађете. Сада нема амбуланте јер сад је та амбуланта ваљда „терористичка ћелија“, или је динар највећи проблем, као да не постоје други проблеми“, напомиње министар одбране.

За разумевање ситуације, каже, мора се погледати цео пакет Приштине.

На питање да ли ће Курти сносити последице за понашање, Вучевић каже треба да видимо каква ће бити реакција међународне заједнице и да охрабрују изјаве званичника САД.

„Ајде да чујемо шта ће председник у наредних дан, два рећи. Моја молба је да покажемо солидарности и мало мудре тишине док се држава бори за неке ствари“, каже Вучевић и истиче да ћемо конкретне ствари чути од председника.

Истиче да је он песимиста да ће међународна заједница успети да убеди Куртија.

„Србија је посвећена дијалогу, Србија побеђује у миру, Србија се развија у миру“, каже Вучевић.

Осврнуо се на иницијативу за враћање војног рока и рекао да грађани треба да буду поносни на своју државу шта је урадила, јер оно што сада имамо то није више иста војска као од пре 10 година, али остаје питање како да попунимо све јединице.

Како је рекао, након 13 година од суспензије војног рока након анализе изнели смо аргументе зашто треба вратити војну обавезно.

„Враћање војног рока није везано са дешавањима на КиМ. Имамо ерозију одбрамбенбеног система Републике Србије, годишње изгубимо 60.000 оних који излазе из резервног састава војске због година и старости, а имамо свега 1.500 нових припадника. Питање је која држава може то да издржи“, каже Вучевић.

Министар одбране није хтео да спекулише о новим кадровским решењима и рекао да ће се о томе више говорити после конституисања Скупштине.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон