КосовоНасловна

Вучевић: Наоружање које добија Приштина представља опасност за Србију

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да забрињава наоружавање Приштине противтенковским ракетама „Џавелин“, јер све све што добијају Албанци на Косову представља опасност за Србију.

„У САД су све процедуре завшрене, одобрили су им набавку ’Џавелина’ и када додате оно што им је Турска раније испоручила, САД, Немачка, нешто и Хрватска, док Британци раде са њима обуку… Нато не ради директно на стварању и јачању косовске војске, али поједине земље чланице су директно инволвиране у то. Све што добијају Албанци на косову представља опасност за Србију“, упозорио је Вучевић за ТВ Прву.

Указује да су све критике на рачун Србије због великих улагања у наоружавање своје армије, јер је земља оркужена Нато чланицама, поједностављене, па чак и део прихолошког рата, не би нас обесхрабили и све учинили бесмисленим.

Поручио је да се Војска Србије не спрема за рат, већ управо супротно, да чува мир.

„Желимо да спроведемо програм ’Скок у будућност’, а за то нам треба мир, а не рат. Војска не жели рат, она је ту да буде гарант мира и чувар слободе, да не будемо зрно које би позобала било која птица грабљивица, која би Србију прогутала“, рекао је Вучевић.

Министар је навео да Србија, као озбиљна држава размишља шта би био одговор на све што се ради у другим државама, на Косову у погледу кршења резолуције СБ УН 1244, констатујући да се и Хрватска наоружава, те да шаље оклопна возила баш у Бели манастир.

Вучевић је најавио и да ће 30. јануара бити одржан редовни састанак о годишњем извештају о стању у Војсци Србије, председника Републике и комплетног врха Министарства одбране и Војске Србије, на којем се разговара о ономе што је урађено и дефинишу циљеви и задаци за наредни период.

„Јуче смо имали састанак о војсци, чека нас приказ свега што ћемо да радим у Министарству, војсци, али и у МУП-у и другим сегметнима одбране. Чека нас даље јачање војске, јер су и ВС, Министарство одбране, МУП и БИА они који треба да обезбеде и чувају све што је део пројекта ’Скок у будућност’. Без војске нема Србије. То није ни претенциозно ни помпезно, али без јаке војске немамо услов да се даље развијамо“, рекао је Вучевић.

Када је реч о предлогу за обнављање редовног служења војног рока, министар је изразио уверење да би током ове године могла да се донесе одлука по том питању, додајаћи да Министарство и Војска Србије остају чврсти са том иницијативом.

На питање у вези са формирањем нове владе, Вучевић је рекао да конституисање новог сазива Скупштине Србије очекује у првој половини фебруара.

„Да ли ће одмах бити изабрани и органи парламента, видећемо, али од момента потврђивања мандата тече рок од 90 дана за формирање владе. Чекају нас разговори о новој скупштинској већини, ко ће бити њен део, ко ће партиципирати у новој влади“, рекао је Вучевић и додао да се за сада није разговарало о кадровским решењима.

По питању дискусије у Европском парламенту о наводним изборним неправилностима, приметио је да сви напади на Србију долазе углавном због Косова и Русије.

„Сви који нас нападају, чине то зато што нећемо да признамо Косово, и зато што имамо своју политику па нисмо увели санкције Русији, сарађујемо са Кином, афричким и азијским земљама. Сви су то искористили као идеалну прилику да то буде нови пакет напада на Србију и српски народ“, рекао је Вучевић.

Извор: Косово онлине; Фото: РТВ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон