НасловнаСрбија

Вучић и Фонтана о јачању сарадње с Ломбардијом у привреди, иновацијама

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником италијанске регије Ломбардија Атилиом Фонтаном, са којим је разговарао о јачању економске сарадње, као и сарадње у области иновација, с обзиром на то да је делегација ове регије гост Иновационог форума “Склапање послова ради иновација”.

Вучић и Фонтана су се сагласили да позитивно искуство бројних компанија из Ломбардије, које већ послују у нашој земљи, представља препоруку за нова улагања у пројекте од обостраног интереса, саопштила је прес служба председника Републике.

Вучић је истакао да Србија посебан значај придаје даљем унапређењу сарадње са Ломбардијом, имајући у виду да је она економски најснажнија регија Италије и да је важан привредни партнер наше земље. 

Он је додао да интензивирање контаката са Италијом на свим нивоима, а чији је највећи замах дала и посета председнице Савета министара Ђорђе Мелони, указује на међусобно поверење и обострану спремност за даље снажење свестраних веза и сарадње Србије и Италије.

Саговорници су разменили мишљења и о додатним могућностима за сарадњу у оквиру постојећег Меморандума о разумевању између Републике Србије и региона Ломбардија, који представља добар оквир и темељ за даљи развој и свеобухватно продубљивање економских односа.

Председник Вучић је узразио посебно задовољство чињеницом да се Иновациони форум Србија – Италија „Склапање послова ради иновација“ одржава у Београду 5. и 6. децембра, са циљем проширења сарадње наше две земље у областима високих технологија заснованих на иновацијама и научним достигнућима, као и представљања могућности за нова улагања италијанских компанија у Републици Србији. 

Председник је, такође, изразио интересовање за размену мишљења и искустава у области инфраструктуре, развоја истраживачких центара и универзитета, посебно имајући у виду успешне резултате које Ломбардија постиже у овој области.

Значајно време је посвећено и могућностима за сарадњу у области пољопривреде, наводи се у саопштењу. 

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон