КосовоНасловна

Вучић: Кутријева полиција данас напала све српске енклаве у Метохији; Циљ етничко чишћење Срба

Председник Александар Вучић изјавио је у обраћању јавности да је Куртијева полиција данас у више синхронизованих акција упадала у привремене органе у Приштини, Пећи, Гораждевцу и Истоку и напала све српске енклаве у Метохији.

„Грађани Србије, данас су припадници Куртијеве полиције у више синхронизованих акција упадали у привремене органе Приштине, Пећи, Гораждевцу и Истоку, место Осојане. Исто време су упали и у Дом здравља у Осојану и затворили га „, рекао је Вучић у Палати Србија.

Казао је да су малтретирали људе испред апотека и претурали им по стварима.

„Пошто је ваљда то највећи узрок проблема са којима се суочавају. Дакле, нападнуте су све српске енклаве у Метохији и после одлуке која нема никакве везе, она је само формална одлука такозване Косовске централне банке, суштински је то одлука Аљбина Куртија да се укине динар и да се до сада најјачим ударцем запрети прогоном Срба, протеривањем Срба са њихових вековних огњишта. 

Он је рекао да, иначе, у општини Пећ има 650 Срба, док су радно ангажоване у локалној самоуправи 192 особе.

„Питање је како ће и на који начин моћи нормално и уобичајено да живе. Запослених и радно ангажованих у локалној самоуправи и општини Исток је 90, у Дом здрављу у Истоку 44, а укупно становника 540. У Видању, у Клини, 62 становника, укупно 120 становника“, рекао је Вучић.

Морате да разумете да ти људи не би имали шансу за опстанак, да нема државе Србије и нашег финансирања, нагласио је председник Србије.

Куртијев циљ је етничко чишћење Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти донео одлуку о укидању динара на КиМ са циљем етничког чишћења српског становништва са Косова и Метохије, или како пише у Конвенцији о геноциду „намерно подвргавање Срба ненормалним условима за живот“.

Он је у обраћању јавности рекао да Приштина не може да се умири и схвати да је важан дијалог и да морамо да га имамо, јер је Косово непризната држава.

„Проблем је јер се Курти позива на то да су независна држава која то може, са друге стране је јасно да то нису“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је од првог Бриселског споразума до свих каснијих и до статута ЕУ, најважнија норма која стоји у тим документима да Србија има право да финансира одређене активности.

„Здравство, школство, пензије за српско становништво које је требало преко ЗСО да се одвија, али Албанци никада нису хтели да учествују у њеном финансирању“, рекао је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон