ДруштвоНасловна

Дом здравља „Доња Гуштерица“ добио офталмолошку ординацију

Дом здравља „Доња Гуштрица“ добио је нову офталмолошку ординацију опремљену најсавременојим апаратима, а према речима директора ове установе, Саше Младеновића, пацијенти из околних места више неће морати да путују километрима како би добили адекватну здравствену негу.

Захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству здравља Републике Србије, средства од опортунитета Министарства правде, Дом здравља „Доња Гуштерица“ определио је за формирање једне савремене офталмолошке ординације.

„У овој ординацији можете да обавите апсолутно све прегледе када су очи у питању, очног здравља, да ли је у питању далековидост, кратковидост, преглед очног дна, одређивање диоптрије, било чега. До скоро смо имали једну ординацију са застарелом опремом, али смо се сада ухватили у коштац са веома савременим институцијама у централној Србији и мислим да са овом опремом, која је тренутно у Дому здравља Доња Гуштерица, можемо да станемо у коштац са свим релавантим ординацијама у централној Србији“, рекао је директор Дома здравља „Доња Гуштерица“ др Саша Младеновић.

Највеће бенефите ће свакако имати пацијенти који су до сада морали да путују километрима за офталмолошки прелгед, истиче Младеновић.

„До сада су пацијенти морали да иду у друге неке институције, чак и 30 километара удаљене, и удаљеније, у Угљаре, Косовску Митровицу или Београд. Апсолутно сада немају потребе да иду било где. Осигураници Дома здравља Доња Гуштерица су добили веома софистицирану офталмолошку опрему“, додао је Младеновић.

Специјалиста офтамологије др Мирјана Марковић истиче да је ординација опремљена аутокераторефрактометром, биомикроскопом (шпалт лампама) са апланационим тонометром, сетом стакала и офталмоскопом.

„Добили смо најсавременије и најбоље апарате, а за наш Дом здравља је ово уједно и најбоље што је могло. Сада имамо аутокераторефрактометар за компјутерско одређивање диоптрије, затим смо добили шпалт лапму што је најбитније за оне који лече глауком. Добили смо сет стакала са корекцију тих пацијената кратковидих или далековидих. Једна, могу да каже, комплетна офталмолошка ординација. Од сада пацијенти опште офтомолошке прегледе, прегледе предњег, задњег сегмента, мерење очног притиска, могу да одраде код нас“, рекла је др Марковић.

Дом здравља „Доња Гуштерица“ има и 10 амбуланти у околним местима, а од скоро је отворена и лабораторија у Лепини.

„Пацијенти који се лече у Липљану, Новом Насељу, Сувом Долу, Скуланеву, Радеву, Лепини од сада имају исту здравствену заштиту као што имају пацијенти са ове друге стране асфалта, који су ближе Дому здравља Доња Гуштерица. Моћи ће да раде све хемотолошке и биохемијске анализе у амбуланти у Лепини“, рекао је Младеновић.

Дом здравља „Доња Гуштерица“, као и остале здравствене институције на Косову које функционишу по систему Републике Србије, сваке недеље организују различиту врсту превентивних прегледа.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон