Вести

Вучић: Мој сан је најразвијенија Србија у овом делу Европе, а Курти сања ратове

Председник Александар Вучић изјавио је, поводом тврдњи Аљбина Куртија у Њујорк тајмсу, да су његови снови успешна и економски напредна Србија која ће бити убедљиво најразвијенија у овом делу Европе, али да је веома поносан на нашу војну индустрију и да ће наставити да наоружава Војску Србије да би била одвраћајући фактор.

Александар Вучић је, коментаришући тврдње премијера приштинских институција Аљбина Куртија у тексту објављеном у Њујорк тајмсу да се Србија наоружава и да тесно сарађује са Русијом, рекао да се Војска Србије наоружава мало више него што би Курти волео, а много мање него што би он волео.

КОСМЕТ СИТУАЦИЈА ВУЧИЋ

„Као што се они наоружавају, односно наоружавају их од Турака преко Немаца до Американаца много више него што ја волим, много мање него што би он волео. А те његове бесмислице о томе ко жели рат, он је једини који жели рат, пошто цео живот чезне да обуче униформу и да глуми на Балкану малог Зеленског“, рекао је Вучић на конференцији за медије после пријема деце српске националности из региона и дијаспоре.

Додао је му се та жеља неће остварити, пошто Приштина никакве везе нема са сувереном територијом и независном територијом, а Украјина је ипак међународно призната територија.

„Тако да он може да чезне за ратовима. Наши снови су различити, његови снови су ратовање, а моји снови су успешна, економски напредна Србија, Србија која ће бити убедљиво најразвијенија у овом делу Европе и толико су нам снови различити да не можемо да се споразумемо“, поручио је Вучић.

Додао је да ће Србија куповати све што је потребно да би била одвраћајући фактор у односу на тако агресивне типове као што је Албин Курти.

Лаж да сам три пута хтео да разговарам са Путинон, а да је он то одбио

Вучић  је  нагласио да су поједини медији пласирали лажну информацију да је три пута хтео да разговара са председником Русије Владимиром Путином, а да је Путин то одбио.

,,То се никада није десило и то нема један или два или двеста извора. Не постоји такав извор. Никада се није догодило. Никада у претходних 12 година колико обављам важне државне функције – није се догодило да сам желао да разговарам са председником Путином а да нисам добио тај разговор. И обрнуто, имамо традиционално добре и пријатељске односе и међусобно поштовање“, рекао је Вучић у Палати Србија одговарајући на питање новинара како коментарише то што су поједини медији објавили.

Нагласио је да то међусобно поштовање подразумева да када неко жели разговор – да га увек добије.

,,Никада се није догодило супротно. Што се тиче кратког останка у Србији, господина Александра Грушка, а то је три дана у Србији, па колико треба да остане – 33 дана? Ја када идем останем дан и по максимално. Некада и пола дана. Нигде не остајем по три дана. Човек је био три дана у нашој земљи. А пошто кажу завршио разговор са мном па напустио земље, само да видите о каквим лажима ми говоримо. Тог дана је имао разговор после мене са још неким, да ли са Аном или Милошем, а онда и са Марком Ђурићем трочасовне консултације. Три сата им је трајао разговор“, рекао је Вучић.

Важни разговори са Грушком, ја сам покренуо питање муниције

Председник је истакао  да је са замеником министра спољних послова Русије Александром Грушком у Београду имао важне разговоре и консултације, а да је једна од 23 теме била извоз српске муниције, а не оружја.

,,Ја сам покренуо питање не оружја, већ муниције, јер ми оружје, осим Кипру и Азербејџану и у неке географски далеке земље Африке и Азије, нисмо на тлу Европе извозили. Имамо огромне захтеве за Пасарсима, Норама, тенковима нашим, и за свим другим, и ништа од тога не дамо. Зато што ја као врховни командант не дозвољавам да било шта од тога буде било где извезено“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Он је тако одговорио на питање да ли је тема разговора са руским дипломатом била извоз нашег наоружања Украјини и да је руска страна забринута због тога наводећи да са Русијом имамо добре односе.

Што се тиче муниције, додао је, ми од тога морамо да живимо и то је тема коју је покренуо.

Желимо да увећамо простор за сарадњу са азијским и афричким земљама

Председник  Вучић је рекао  да Србија жели да увећа простор за још ближу и у потпуности институционализовану сарадњу са афричким и азијским земљама, како је истакао, са земљама са најбрже растућих континената и да простор који постоји за напредак и српске привреде у сваком смислу и у сваком погледу увећа, убрза и да се ангажује много више на тим просторима.

,,Са лакоћом смо то препустили оног тренутка када смо помислили да нам није потребна сарадња, већ испуњавање налога неких сила које су велике и које могу да одлучују о томе ко ће бити на власти, а ко не. Испустили смо све оно добро што смо некада имали, а много предузећа наших је радило у тим земљама, на тим континентима, много тога доброг донело у нашу земљу, вратило добар део профита и верујем да у будућности можемо и кроз ту сарадњу и кроз стипендије за момке и девојке из Африке и Азије да правимо мостове између нас и влада тих земаља са поменутих континената“, изјавио је Вучић у Палати Србија.

Навео је да ће у договору са Министарством спољних послива држава за следећи буџет припремити веће фондове за сарадњу коју Србија припрема са афричким и азијским земљама.

,,Лично ћу учествовати у неколико великих турнеја по Африци и Азији. Такође бићу домаћин великом броју председника који ће долазити са та два континента“, рекао је Вучић.

Извор: РТС / Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон