ВестиКосовоСветСрбија

Вучић о Бањској и Радоичићу: Позваћемо на одговорност све који су чинили кривична дела

„Он је доступан, на нашој је територији и тужилаштво ће урадити свој посао“, казао је вечерас српски председник у гостовању на ЦНН, упитан о томе да ли ће Милан Радичић сносити одговорност за оно што се догодило у Бањској.

„Србија ће наравно позвати на одговорност све људе који су починили кривична дела ако се нађу на нашој територији“, рекао је Вучић.

Говорећи о овом сукобу наоружане и униформисане групе са Косовском полицијом, у којем је убијен један службеник, а потом и тројица Срба, Вучић је и данас поручио да су грађани желели да се заштите од Куртијевог режима.

Са друге стране, још једном је осудио убиство припадника Косовске полиције и казао да не жели да га оправдава.

„Срби су били хапшени без икаквих оптужби, избачени су из кућа, куће су им претрешене, ништа од тога није било у складу међународним правом. ЗСО није до сада формирана, још од 2013. Албански режим у Приштини није желео да то спроведе у дело. Људи су желели да се одбране. Не можете имати другачији приступ у односу 1998-1999, јер је дијалог једини могући начин“, рекао је Вучић.

Извештаји Вашингтона о гомилању Војске нису у потпуности тачни
Након серије позива из Вашингтона, али и Брисела да се умањи присуство Војске Србије ка територији Косова, српски председник казао је у интервјуу са Кристијан Аманпур да извештаји САД о гомилању трупа „нису били у потпуности тачни“.

Поновио је да је у копненој зони безбедности пре годину дана било 14.000 људи, а да је у тренутку када су стигле реакције са Запада било 8.400 војника.

Данас се тамо налази 4.400 што је уобичајен број људства, казао је српски председник.

„Увек смо слушали када су наши партнери тражили од нас да деескалирамо ситуацију и овог пута смо то урадили, иако није било неких разлога за већу бригу“, констатовао је Вучић.

Он подцртава да Србији нису потребни никакви сукоби и ратови са НАТО-ом.

„Ми желимо веће присуство КФОР-а, посебно на Северу Косова, што ће бити један од начина да се помогне безбедности и сигурности српског народа, посебно на Северу“, казао је.

Упитан о кретању српске Војске 24. септембра, односно дана када се догодио сукоб између Срба и Косовске полиције у Бањској, Вучић каже да су српске трупе пратиле ситуацију.

„Наша војска прати ситуацију на терену и померила је своје снаге на начин на који су веровали да може да буде најкориснији и имају сопствене операције. Али ја нисам потписао чак и неки виши степен узбуне за нашу војску. Број људства није био већи ни чак од 60 одсто који иначе постоји на административној граници. Није то био доказ ничега“, констовао је Вучић.

Наглашава да је Србија последња земља којој су били потребни сукоби на Косову, због динамике целих преговора.

„Сви су могли да виде да је Србија конструктивни партнер, да је правила бројне уступке“, казао је Вучић.

Са друге стране каже да Приштина „није радила ништа“, већ:

„Они су на неки начин вршили постепено етничко чишћење. 10 одсто је мање Срба у односу на пре две године када је Курти дошао на власт“, додао је Вучић, наводећи и да је увећан број напада на Србе.

О болу у десној руци
Новинарка ЦНН-а подсетила је Вучића на његову изјаву након преговора у Охриду – да није потписао споразум јер га „боли рука“ и да ће га болети још четири године.

Упитан да ли га и даље боли рука или сматра да ће се вратити на оно на шта позива ЕУ – разговорима о нормализациј, Вучич се захвалио новинарки на „објективности и никако пристрасном ставу“, наводећи да је Србија била конструктивна и да су то говорили и међународни представници.

Српски председник тврди да је чинио све што је рекао пријатељима из ЕУ и САД да ће учинити.

„Зато што ја имам наш, српски устав, који морам да поштујем и нисам ништа скривао у њиховом присуству, све сам рекао у лице и они су ми поверовали и говорио сам истину“, казао је.

Формирајте ЗСО, а ми ћемо испунити све што смо обећали
Тврди и да су после Охрида желели да се спроведе све што је договорено, али да Приштина то није прихватила.

„Имали сте сигнал да је то грешка са албанске стране и онда долази до ових инцидената, јер Србија треба да се окриви за све живо. Ако видите резултат двогодишње владавине Куртијевог режима, имате три Срба који су убијени, једног Албанца, 10 Срба рањених…“, казао је Вучић.

Ипак, поручује да је Србија увек спремна за преговоре и да је конструктивна, али додаје да су „сви у ЕУ схватили“ да Приштина није спремна да оснује ЗСО.

„Желе да наставе са етничким чишћењем Срба на Северу Косова, али свакако, ја сам увек доступан и на располагању саговорницима из Европе и САД, да разговарамо о свим питањима. Као што сам рекао – формирајте ЗСО, а ми ћемо испунити све што смо обећали“, поручио је Вучић.

Констатује да је мир у најбољем интересу Срба и региона, те да је због тога посвећен преговорима.

Каже и да је потребна конструктивност како би се „пребродиле тешкоће“ и како „не би патили ни Срби, ни Албанци“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон