NaslovnaSrbija

Vučić u Parizu: Neće biti susreta s Kurtijem, jasno je da ne želi da formira ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Parizu, gde se održava mirovni forum, da neće biti susreta sa Aljbinom Kurtijem, jer je potpuno jasno da on ne želi da formira ZSO.

,,Jasno je da on ne želi da formira ZSO i da neće do toga doći dok je Kurti na vlasti, sve su to bili trikovi, za nas je važno da se sačuva mir i život Srba na Kosovu“, istakao je Vučić.

Dva puta razgovor s Makronom na mirovnom forumu, večeras u četiri oka

Predsednik Srbije je izjavio  da je danas razgovarao na kratko u dva navrata sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da će večeras sa njim imati i razgovor u ,,četiri oka“.

,,Na kratko u dva navrata sam razgovarao sa predsednikom Makronom, večeras u 20:15,  ćemo verovatno u Jelisejskoj palati imati  sastanak – bilateralu, jedan na jedan, a posle toga još važnih aktivnosti imamo i večeru sa regionalnim i svetskim liderima“, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Očekujem mnogo toga i uputiću poziv Makronu da u najkraćem  vremenskom periodu poseti Srbiju.

,,I ja ga očekujem, može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, nadam se tome“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će jedna od tema večerašnjeg razgovora u Parizu biti dijalog Beograda i Prištine, ali da ne veruje da će tu biti ikakvog napretka dok je god je na čelu privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

,,I nema velike filozofije, mislim da je svima njima sad jasno, na zapadu, da Kurti uopšte ne želi da formira zajednicu Srpskih opština, da ne želi nikakav napredak u dijalogu, a da su sve ostalo bilo balkanski trikovi koji mogu da upale jedan put ili dva puta, ali dugoročno svakako ne“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će u Parizu biti reči o dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da je za Beograd važno da sačuva mir i životi Srba na KiM.

,,Ne verujem da će bilo kakvog ozbiljnijeg napretka, posebno ne do formiranja ZSO dok je na vlasti u Prištini Kurti. Da stvari potpuno jasno i čisto postavimo onakve kakve jesu“, rekao je predsednik.

U Parizu razgovori o evropskim integracijama Srbije, KiM, regionu

Vučić je izjavio da je u Parizu održao veliki broj važnih sastanaka i da je jedna od tema bio i Izveštaj EK i da je konstatovan napredak Srbije u reformama u skoro svim oblastima. 

,,Nigde nije bilo nazadovanja i razgovarali smo o KiM dugo, o svemu što se zbiva u južnoj srpskoj pokrajini i svemu što je pred nama“, rekao je Vučić koji je preneo detalje iz  razgovora sa predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, o dolasku belgijskih kompanija u Srbiji, o njihovom poslovanju i daljem investiranju, naveo je Vučić.

,,Zamolio sam Aleksandra De Kroa zato što on zbog unutrašnjih stvari prošli put nije došao u Beograd kada su došli Rute i Betel, kada je trebalo trojka Beneluksa da dođe. Naši odnosi sa Belgijom su takvi da smo već bili blizu milijardu evra trgovinske razmene, dakle 936 miliona, evra što je istorijski maksimum. Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima“, naveo je Vučić.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button