НасловнаСрбија

Вучић у Паризу: Неће бити сусрета с Куртијем, јасно је да не жели да формира ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Паризу, где се одржава мировни форум, да неће бити сусрета са Аљбином Куртијем, јер је потпуно јасно да он не жели да формира ЗСО.

,,Јасно је да он не жели да формира ЗСО и да неће до тога доћи док је Курти на власти, све су то били трикови, за нас је важно да се сачува мир и живот Срба на Косову”, истакао је Вучић.

Два пута разговор с Макроном на мировном форуму, вечерас у четири ока

Председник Србије је изјавио  да је данас разговарао на кратко у два наврата са председником Француске Емануелом Макроном и да ће вечерас са њим имати и разговор у ,,четири ока”.

,,На кратко у два наврата сам разговарао са председником Макроном, вечерас у 20:15,  ћемо вероватно у Јелисејској палати имати  састанак – билатералу, један на један, а после тога још важних активности имамо и вечеру са регионалним и светским лидерима”, рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Очекујем много тога и упутићу позив Макрону да у најкраћем  временском периоду посети Србију.

,,И ја га очекујем, може да се догоди да већ пре краја године видимо Макрона у Београду, надам се томе”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће једна од тема вечерашњег разговора у Паризу бити дијалог Београда и Приштине, али да не верује да ће ту бити икаквог напретка док је год је на челу привремених приштинских институција Аљбин Курти.

,,И нема велике филозофије, мислим да је свима њима сад јасно, на западу, да Курти уопште не жели да формира заједницу Српских општина, да не жели никакав напредак у дијалогу, а да су све остало било балкански трикови који могу да упале један пут или два пута, али дугорочно свакако не”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће у Паризу бити речи о дијалогу Београда и Приштине.

Додао је да је за Београд важно да сачува мир и животи Срба на КиМ.

,,Не верујем да ће било каквог озбиљнијег напретка, посебно не до формирања ЗСО док је на власти у Приштини Курти. Да ствари потпуно јасно и чисто поставимо онакве какве јесу”, рекао је председник.

У Паризу разговори о европским интеграцијама Србије, КиМ, региону

Вучић је изјавио да је у Паризу одржао велики број важних састанака и да је једна од тема био и Извештај ЕК и да је констатован напредак Србије у реформама у скоро свим областима. 

,,Нигде није било назадовања и разговарали смо о КиМ дуго, о свему што се збива у јужној српској покрајини и свему што је пред нама”, рекао је Вучић који је пренео детаље из  разговора са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом.

Разговарали смо и о билатералним односима, о доласку белгијских компанија у Србији, о њиховом пословању и даљем инвестирању, навео је Вучић.

,,Замолио сам Александра Де Кроа зато што он због унутрашњих ствари прошли пут није дошао у Београд када су дошли Руте и Бетел, када је требало тројка Бенелукса да дође. Наши односи са Белгијом су такви да смо већ били близу милијарду евра трговинске размене, дакле 936 милиона, евра што је историјски максимум. Верујем да у годинама које су пред нама то може да буде на још вишем нивоу. Белгија је из много разлога важна за Србију и разговарали смо о свим регионалним питањима и о многим другим важним стварима”, навео је Вучић.

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон