Политика

Вучић у Паризу положио венац на Спомен-плочу српским борцима

Председник Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Паризу, где ће са француским председником Емануелом Макроном разговарати о стратешким правцима унапређења сарадње са Француском. Двојица председника ће, између осталог, разговарати о КиМ, чланству у ЕУ, али и куповини „рафала“ и нуклеарној енергији.

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Палату инвалида у Паризу, где су га дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске.

За председника Вучића испред Палате инвалида приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, а потом су интониране химне Србије и Француске.

Након тога Вучић је положио венац на спомен -плочу „Верност за верност“, која је посвећена српским војницима.

„Верност за верност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације“, исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два светска рата.

Председник Србије Александар Вучић састаје се вечерас са француским председником Емануелом Макроном, на чији позив борави у званичној посети Француској.

Испред Јелисејске палате, у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за српског председника.

Потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за Александра Вучића, а након тога и разговори у четири ока.

Биће то њихов двадесети сусрет до сада, а председник Србије каже, можда и најважнији у последње три деценије за нашу земљу.

И Јелисејска палата је уочи овог сусрета најавила, а пренели су водећи француски медији, да председник Макрон жели да потврди посвећеност и приврженост европским интеграцијама Србије, као и даљем раду на нормализацији односа Београда и Приштине, што је један од услова за приближавање и чланство у ЕУ, на чему инсистирају и Француска и Немачка.

Осим ових политичких тема, Косова, евроинтеграција, регионалних и међународних питања, председник Вучић каже да ће се укупно разговарати о 14 тема – од одбране, наменске индустрије, нуклеарне енергије, до вештачке интелигенције, пољопривреде, здравства, сточарства, батерија за електричне аутомобиле и других тема.

Када је реч о наменској индустрији и одбрани, председник ће о томе разговарати и са Емануелом Макроном, али и са француским министром одбране.

Најавио је да ће Србија разговарати, и да је заинтересована, за куповину 12 борбених авиона „рафал“, о чему ће разговарати такође и са руководством компаније „Дасо“.

Такође, када је реч о нуклеарној енергији, Србија жели да са Француском успостави ближу сарадњу, с обзиром на то да је Француска водећа земља када је реч о нуклеарној енергетици у Европи и свету, јер 70 одсто струје добија из нуклеарних реактора.

Тим поводом ће министар финансија Синиша Мали потписати и меморандум о разумевању са француском електропривредом о енергетској транзицији у Србији.

Председник Вучић састаће се и са председником француског Сената, горњег дома француског парламента, као и са водећим француским привредницима окупљеним у пословној заједници МЕДЕФ. Велико је интересовање француских привредника за овај сусрет са српским председником.

Француска је један од водећих инвеститора у нашој земљи, има 120 својих компанија и запошљава више од 12.000 радника у Србији, а годишња размена је негде око две милијарде евра.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон