Косово

Пантић Пиља: Бакојани није дала позитиван став о уласку Косова у СЕ

Шеф сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПШЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је да је главни известилац за пријем Косова у Савет Европе Дора Бакојани на састанку Политичког комитета СЕ у Паризу није дала позитиван став, уз образложење да то неће да уради док Приштина не испуни три услова.

“Један од њих је пресуда Уставног суда у случају манастира Високи Дечани, где инсистира да се манастиру врати земљиште које му припада. Друго је оснивање Заједнице српских општина што је одавно договорено и што (премијер привремених приштинских институција) Аљбин Курти и даље не жели да формира. Треће је експропријација земљишта у општинама са већинским српским становништвом”, рекла је Пантић Пиља за Тањуг.

Пантић Пиља је нагласила да је Бакојани била врло оштра и децидна, што је изазвало полемику.

“Раправа је трајала дуже од сат времена, где су земље које су признале Косово инсистирале да Дора Бакојани ублажи свој став. Они су спомињали да ти разлози нису толико битни, колико да Косово постане чланица Савета Европе”, навела је Пантић Пиља.

Додала је да је Бакојани поновила после расправе да, уколико дође до напретка да ће сазвати нови састанак, а уколико не, да наставља да ради на извештају. 

“За сада не жели да да позитивно мишљење, нити је било гласања о овој информационој ноти. Следећи састанак би требало да буде на редовном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, када ће бити и пленарно заседање, а то је од 15. априла ове године”, рекла је Пантић Пиља.

Нагласила је да су се Дуња Симоновић Братић и она, које су чланице тог Политичког комитета, оштро супротставиле пријему Косова у Савет Европе и поновили ставове Србије да је против пријема Косова у Савет Европе.

“Посебно имајући у виду да у складу са Статутом Савета Европе, свака чланица мора да прихвати принципе владавине права и поштовање људских права и основних слобода. То мора свака европска држава да прихвати да би постала чланица Савета Европе, а то се у случају Косова није догодило”, рекла је Пантић Пиља. 

Како је рекла,  прво су истакле да Косово није држава, позвале су се на Резулуцију УН 1244 која јасно одређује КиМ као саставни део Србије и истакле да Косово не поштује људска права, посебно за време режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

“Дошло је до егзодуса српског становништва са КиМ, да је 11 одсто Срба напустило КиМ, да нико није оптужен за покушај убиства два српска дечака која су се десила прошлог Божића. Навеле смо све оно о чему редовно подсећамо чланове Политичког комитета и да сматрамо да Заједница срских општина јесте круцијално питање које није решено уназад 10 година”, навела је Пантић Пиља.

Додала је да је Курти звао Дору Бакојани пре два дана да јој каже да он планира ускоро да све уради што она захтева, само да би Косово постало пуноправна чланица Савета Европе.

Кандидатура Косова за чланство у СЕ прихваћена је на седници 24. априла прошле године. Тада је кандидатуру Приштине подржало 33 од укупно 46 држава чланица СЕ. Седам земаља било је против, пет уздржано, док само једна није гласала. 

Политички комитет у Парламентарној скупштини Савета Европе изабрао је 20. јуна прошле године грчку политичарку Дору Бакојани за известиоца за чланство Косова у СЕ, а њен задатак је да сачини Извештај о Косову, који иде на расправу на пленарну седницу Парламентарне скупштине СЕ.

На дневном реду данашње седнице била је Информативна белешка Бакојани у вези са Статутарним мишљењем о захтеву Косова за чланство у СЕ

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон