НасловнаСрбија

Вучић: Велики број места у Војводини биће на мапи најбољих путева у Србији

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на изградњи брзе саобраћајнице „Осмех Војводине“, која ће бити изграђена од Бачког Брега до Српске Црње у дужини од 185,5 километара.

Вучић је изјавио да ће велики број места на тој траси бити на мапи најбољих путева у Србији.

„Ово је једна од ствари која ће да приближи Сомбор Новом Саду и Београду и да га приближи и Мађарској. Наравно и мрежи аутопутева у Румунији и да буде коридор и за Румуне и Мађаре. То је за нас од огромног значаја“, рекао је Вучић.

Навео је да држава улаже велика средства у изградњу „Осмеха Војводине“ и тиме показује колико су нам важна сва та места у Војводини кроз коју ће проћи брза саобраћајница.

Вучић је истакао да, када прође аутопут или брза саобраћајница, онда долазе и инвеститори.

„То је све део онога што смо ми назвали ЕXПО 27. Дакле, није ЕXПО само везан за Београд, већ за целу земљу.

Вучић је истакао да ће због тог пројекта и наше компаније имати више посла, што је значајно како би се задржали млади у тим местима.

Заједно са Вучићем радове у близини Бачког Брега обилазе и министар грађевинства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директори Коридора Србије и Путева Србије Александар Антић и Зоран Дробњак, представници компаније Цхина Стате Цонстрацтион који изводе радове.

„Осмех Војводине“ биће изграђен на траси гранични прелаз са Мађарском (Бачки Брег) – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Бечеј – Нови Бечеј – Кикинда – гранични прелаз са Румунијом (Српска Црња).

Први радови на изградњи брзе саобраћајнице „Осмех Војводине“ почели су половином децембра.

Саобраћајницом „Осмех Војводине“ од Бачког Брега до Врбаса стизаће се за око 50 минута, а од Врбаса до Српске Црње за сат и десет минута.

Брза саобраћајница је пројектована за брзину од 100 километара на сат.

На делу трасе, од Сомбора до Кикинде, планирана је изградња 46 мостова (преко канала и пролаза за пут), 34 надвожњака, пет подвожњака и 35 пропуста.

На траси брзе саобраћајнице планирана је изградња 12 петљи: Сомбор, Кљајићево, Сивац, Црвенка, Кула, Врбас Запад, Врбас Север, Врбас Исток, Врбас Е75, Србобран Север, Турија и Кикинда Исток.

вучевић,обилазница
Извор: ТАЊУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ/

Такође планирана је изградња и 13 површинских кружних раскрсница.

Изградња брзе саобраћајнице позитивно ће утицати на међусобну саобраћајну повезаност општина и регионалних центара АП Војводине, али и на бољу повезаност западнобачког и севернобанатског округа са ауто-путем Е75, а тиме и са Новим Садом, Београдом и осталим деловима Републике Србије.

Изградњом ове саобраћајнице оствариће се краћа веза АП Војводине са Мађарском (гранични прелаз Бачки Брег) и Румунијом (гранични прелаз Српска Црња).

Министар грађевинарства Горан Весић изјавио је раније да та брза саобраћајница није важна само за Србију и наше грађане већ и за Мађаре и Румуне, будући да ће бити прикључена на мрежу мађарских и румунских ауто-путева и саобраћајница.

Весић је рекао да ћемо прекатегоризацијом и проширењем граничног прелаза Бачки Брег и завршетком ауто-пута са мађарске стране бити прикључени на ауто-пут Будимпешта – Печуј код Мохача.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон