Косово

Петковић: Курти покушава да протера са Косова не само динар него и цео српски народ 

Београд већ више од два месеца покушава да кроз дијалог и компромис нађе одрживо решење за забрану динарског платног промета на КиМ којом је погођено 100.000 Срба са Косова, док Курти свакодневно показује да не жели ни мир ни решење већ жели сукоб, наглашава директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ  је оштро реаговао на изјаву Косоваског премијера да динар као средство плац́ања припада прошлом веку  и да га Србија не може наметнути.

,,Једини који припада прошлом веку јесте Аљбин Курти који на све могуће начине покушава да протера са Косова и Метохије не само динар него и српски народ са њихових вековних огњишта.

Он је тај који свакодневно својом назадном, насилном и антисрпском политиком цео регион Западног Балкана жели да претвори у буре барута, јер нема другу политику коју би понудио својим присталицама сем огољеног насиља и терора над Србима“, наводи Петковић. 

Он додаје да нас таква политика Приштине враћа нас деценијама назад и уместо да градимо мостове помирења, Курти својим једностраним акцијама поново ствара од простора Косова предео криза и тензија.

,,С друге стране, Београд на челу са председником Александром Вучићем се бори за мир, просперитет и нормализацију односа путем компромиса као вредности којима свако нормалан треба да тежи, али Курти то свакако не жели“, поручује Петковић.

Иначе, Курти је у подкасту и документарцу Би-Би-Сија под насловом ,,Косово – евро или пропаст“ поновио да Влада Косова поштује одлуку ЦБК на основу Устава косова, који дефинише евро као једину званичну валуту.

,,Косово по нашем Уставу може имати само једно средство плаћања. Ми говоримо само оно што каже Устав. Динар припада прошлом веку и Милошевиц́у, па ако Србија хоће динар не могу да нам га намец́у… морамо се борити против нелегалних радњи, морамо спречити могућност финансирања тероризма, али за ово морамо знати ко шаље новац, за кога и где и за коју сврху“, рекао је Курти.

Извор: Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон