Косово

Вујичић: Курти не жели наставак дијалога, већ етнички чисто Косово и Метохију

Укидање динара на Косову и Метохији од стране Аљбина Куртија је један од најтежих удараца за српски народ у јужној српској покрајини и његову егзостенцију, а циљ је да се створе неподношљиви услови за живот и рад и да Курти добије “етнички чисто Косово и Метохију”, изјавила је члан преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Данијела Вујичић.

Вујичић је за Т а н ј у г навела да је у питању, као као што су представници Српске листе и рекли, “још један у низу ескалаторних и агресивних потеза Аљбина Куртија”, да без испаљеног метка изазове нову “Олују” над Србима.

“У последње две и по године трпимо терор Аљбина Куртија, забранио нам је право на рад, забранио нам је слободу кретања, право на лечење и последње, најтеже јесте укидање платног промета Републике Србије”, истакла је Вујичић.

Када је реч о реакцији међународне заједнице, оцењује да се, нажалост, све своди на саопштења, али да је последњи тон Стејт департмента био јачи и интензивнији од Европске уније.

“Верујем да ће успети да зауставе ову последњу меру Аљбина Куртија, иако нису рекли да ће је зауставити, већ, привремено обуставити. Ситуација је тежа из дан у дан, од хапшења наших људи у Пошти у Гораждевцу, пљачка пословне јединице Поште у селу Угљаре код Косова поља, напад на привремене органе у пећи, Осојану, домове здравља, амбуланте…”, рекла је Вујичић.

Према њеним речима, Курти из дана у дан насиљем намеће нове теме у дијалогу, како би “постојећа тема дијалога изашла из колосека”.

Вујичић указује на то да Аљбин Курти избегава фомирање Заједнице српских општина (ЗСО), а да у Нацрту Статута ЗСО, који је она и писала, а који је ЕУ подржала, како каже, јасно стоји “несметално финансирање српске заједнице на КиМ, што је у дијалогу, на крају крајева, подржала и Приштина”.

“Све то говори да Курти жели да обесмисли дијалог, да склони тренутне, актуелне теме на други колосек и то је већ пракса последње две и по године, ви видите да он новом агресијом намеће нове теме у дијалогу, јер ви увек имате некога из ЕУ ко каже да ће то што се дешава бити тема дијалога. Динар никада није био тема дијалога, никада се у Бриселу није разговарало о платном промету”, истакла је Вујичић.

Указала је да су плате, пензије, егзистенција доведени у питање када је реч о Србима који живе у јужној српској покрајини, јер, како наводи, око 93.000 корисника на простору Косова и Метохије, од којих више од 60.000 користи плате и пензије, а преко 30.000 корисника социјалних давања. “То није мало, али се надам, да ће се, као што је председник Србије рекао, наћи начин да се врши исплата примања. Тежим путем ће добијати зарађени новац. Важно је да је наша земља увек уз нас, да су председник и Влада Републике Србије уз народ на Косову и Метохији, који никада неће остати сам и без подршке своје државе”, поручила је Вујичић.

Истиче да у Београду постоје поједини који криве председника Александра Вучића за оно што се дешава на КиМ. “Да подсетимо јавност, тзв. Косово је прогласило независност 2008. године, тако да ова решења и ове одлуке су последица тога. Ми смо од 2012. године, откада је СНС на власти, урадили све да народ на КиМ има смислен живот, да живи од свог рада, али окретање леђа дела међународне заједнице и позивање обе стране, а ја сада питам – која је то друга страна? Српска страна апсолутно не ради ништа да угрози мир нити својим делима показује да је против било ког Албанца. А ми имамо од нелегитимних градоначелника, преко укидања српске робе, па наше право на лечење, упад у локалне самоуправе, хапшење радника Поште као да су криминалци… малтретирање људи… све то говори у прилог томе да желе да створе немогуће услове како би се народ са КиМ одселио, што је и крајња намера Аљибина Куртија”, нагласила је Вујичић.

Она додаје да се онда више не поставља питање дијалога и ЗСО. “Онда смо у потпуном лавиринту што се тиче дијалога, јер се наметањем нових тема дијалога излази из постојећег колосека који је договорен у Бриселу 2013. године и потписивањем споразума, на које се Приштина обавезала”, каже Вујичић.

Када је реч о наставку дијалога, она оцењује да Аљбин Курти не жели да се он настави. “Колико год се ми трудили да преговоре вратимо за сто, где и треба да буду и колико год желели да нађемо компромисно решење са Албанцима, овде се поставља питање – он ради све да би постојеће теме склонио потпуно са дневног реда и наметнуо нове. Свакога дана сукобима и агресијом жели да наметне нове теме, а које имају за циљ признање. Србија није на коленима, нити ће поклекнути жељама Аљбина Куртија да призна тзв. Косово. Ми ћемо се борити свим међународним средствима и правом, на које се и позивамо”, наглашава Вујичић.

Изразила је наду да ће се одржати хитна Седница Савета безбедности Уједињених нација, коју је је председник Србије најавио да ће је Србија тражити. “Верујем да ће преовладати разум, видимо заиста забринутост дела међународне заједнице због Куртијеве политике ка етнички чистом Косову. Битно је да свет погледа реалност и погледа суштину, да у 21. веку један народ у Европи живи у гету, демократија коју пропагирају, све је нестало на Јарињу и Брњаку. Надам се да ће свет овога пута наћи реално решење за српску заједницу”, рекла је Вујичић.

Подсећа да је Статут ЗСО који је управљачки тим, у складу са споразумом из Брисела из 2013. године, урадио, написан по свим стандардима ЕУ. “Европска унија је стала иза тога, тако да ми нисмо у Нацрту статута одступили ни мало од онога што је договорено. Такође, ЕУ се сложила са тиме да српска заједница има несметано финансирање из буџета Србије и то се никада није постављало као питање”, наводи Вујичић.

Истиче да последње мере Аљбина Куртија доказују да Курти и то жели да скине са дневног реда и обесмисли ЗСО, како би она постала “невладина организација”. Београд ће, поручује она, наставити да се држи Бриселског споразума.

“Све оно што је у интересу српског народа ми ћемо прихватити, оно што није и оно што де факто тражи признање, ми то нећемо прихватити колико год буде тешко и колико год условљавања имали, Србија никада неће признати независно Косово”, нагласила је Вујичић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон