Политика

Заказана седница СБ УН о агресији НАТО-а на СР Југославију

Седница Савета безбедности УН поводом 25. годишњице почетка агресија НАТО-а на СР Југославију заказана је за данас, саопштио је заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

”Поново смо затражили седницу Савета безбедности УН о агресији НАТО-а на Југославију. И после дана жестоког отпора наших противника, обезбедили смо да Јапан, председавајућа земља, ипак закаже седницу за 15 часова по њујоршком времену (20 часова по средњеевропском) 28. марта”, написао је Пољански на свом каналу на мрежи Телеграм, преноси агенција РИА.

Он је оценио да ће западне земље поново онемогућити одржавање седнице гласањем и ”процедуралним варкама”.

“Они могу у потпуности да рачунају на 9 гласова потребних у оваквим случајевима, и то оних делегација које се плаше да им приговоре. Нажалост, сада је објективна ситуација у Савету безбедности таква да НАТО и ЕУ имају концепт ‘блоковске дисциплине’. Њихови чланови добијају идентична упутства и гласају на исти начин, под претњом искључења из чопора), навео је Пољански.

Према његовим речима, оно што је назвао ”цивилизованим лобирањем” у Савету безбедности УН је ”немогуће по дефиницији”.

”Али, 28. марта поново ће бити добра прилика да се пред камерама разоткрије ‘брбљање изговора’ западних колега о томе да је агресија НАТО-а на Југославију прошлост, коју сањају да што дубље закопају у историјско памћење. Нека схвате да ће морати да сносе одговорност а све – без застарелости”, поручио је Пољански.

На седници СБУН одржаној 25. марта, на двневни ред није стављено НАТО бомбардовање СРЈ јер је 12 чланица тог тела било уздржано по том питању, а три – Русија, Кина и Алжир једине су биле за одржавање те седнице.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон