Косово

Кфор: Одлуке о мосту на Ибру донети у оквиру дијалога у Бриселу

Мисија Кфора саопштила је данас да ће наставити да гарантује безбедност и патролирати око главног моста на Ибру и позвала да се свака одлука у вези са његовим отварањем за саобраћај донесе у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније.
„Кфор наставља да спроводи мандат Уједињених нација да гарантује безбедно окружење за све становнике Косова, у сваком тренутку, на непристрасан начин, укључујуц́и присуство на мосту у Митровици и патроле у околини“, саопштио је Кфор у писаном одговору за РСЕ.

Одборници Самоопредељења затражили су на јутрошњој седници Скупштине Општине Северна Митровица да се спроведе прошлогодишња одлука и главни мост на Ибру који дели Јужну и Северну Митровицу отвори за саобраћај.

Након позива за отварање моста, портпарол ЕУ Петер Стано је изјавио да то питање треба да буде предмет дијалога Београда и Приштине.

„Отварање моста је део два споразума. Али упркос нашим напорима, овај мост је остао затворен за саобрац́ај. Пошто је ово део дијалога, о свему треба разговарати и одлучивати у дијалогу уз учешц́е Косова и Србије“, рекао је Стано.

Српска листа, главна странка Срба на Косову, иступила је против отварања моста.

Они су навели да је отварање моста за возила „апсолутно непотребно, неприхватљиво и ескалирајуц́и потез, усмерен на даљу дестабилизацију ситуације на терену“.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон