КосовоКултураЛокалнеНасловна

Збирка “Песме Призренске” промовисана пред читалачком публиком у Грачаници

У оквиру Видовданских свечаности у Дому културе „Грачаница“ одржано је поетско – музичко вече „Песме призренске“, песникиње и глумице Радмиле Кнежевић.

Књига песама „Песме призренске“, писана је на призренско-тимочком дијалекту, односно на старом призренском говору, а Радмила Кнежевић је у овој збирци песама путник кроз историјско сећање – наведено је о њеној збирци, која је непроцењиво сведочанство о некадашњем Призрену, и има уметничку, лингвистичку, етнографску и историјску вредност.

“Радмила Кнежевић, заједно са Лелом Марковић и Надом Хаџиперић својим стварањем на призренско-тимочком дијалекту потврдиле су да је Призрен жив и да је његов језик жив. Када говоримо о овој књизи морамо знати и пронаћи угао из ког Рада Кнежевић пева, она пева из угла обичног грађанина Призрена и скупља уз себе и у своје стварање гласове Призрена”, рекао је на промоцији Живојин Ракочевић, књижевник и директор Дома културе Грачаница.

Између осталог, збирка песама Радмиле Кнежевић састоји се и од љубавних песама, песама о животу обичних људи, али и од песама које имају хумористичку ноту и врло често се односе на неке мале животне детаље.

“Ово је била прилика да сви заједно у Грачаници прошетамо Призренском калдрмом уз Призренске песме, говор и мелодију. Ово су неке песме које су се у једном тренутку мог живота пробудиле у мени, с обзиром да је моја баба, која је носила стару Призренску ношњу, тако говорила и мени се у једном тренутку тај говор вратио кроз сећање и почела сам да некако и размишљам на том говору, тако да су ове песме некако спонтано излазиле из мене. Оне су са мало напора написане зато што су биле неко моје природно стање. Када то носите као једно наслеђе и генетику у себи онда то не пресдтавља тешкоћу”, рекла је ауторка збирке Радмила Кнежевић.

Све песме пропратила је мелодијама на клавиру Нинослава Златковић. Радмила Кнежевић рођена је у Призрену. Глумица је у Народном позоришту Приштина, у коме такође режира представе и води Школу глуме. Оснивач је фестивала дечије књижевности у Будви под називом „Мале морске песме и приче“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон