Косово

Здравствене и просветне установе у најтежој позицији због забране динара на Косову

Економиста Милан Беслаћ изјавио је , поводом истека прелазног периода који је Центална банка у Приштини одредила као почетак примене одлуке о укидању динара на Косову, да је начин функционисања здравствених и просветних установа на Косову под великим знаком питања и у најтежој позицији због одлуке о забрани употребе динара. 

„Србима на КиМ је јако тешко, они ће имати потешкоће у коришћењу свакодневних животих потреба зато што ће продавнице, ресторани и сваки вид трговине бити санкционисан уколико буду користили неку другу валута која није евро, што значи да динар неће функционисати“, навео је он за Тањуг.

Уколико дође до санкција и казни које ће на почетку вероватно бити новчане и мораће да буду плаћене у еврима, Беслаћ каже да ту долази до другог проблема јер ће постојати могућност да заврше у затвору зато што неће моћи да плате казну у еврима с обзиром да Срби на Косову примају динаре.

Према његовим речима, уколико би се формирала Заједница српских општина која би дозволила да нека финансијска институција могла да мења различите валуте једну за другу, онда би то дало неко решење. 

Беслаћ каже да је Приштина донела такву одлуку у којој је дефинисала да је динар само сувенир јер он не може више да се користи ни у безготовинском ни у готовинском платном промету.

Како је објаснио, Срби ће док се не пронађе неко решење морати да одлазе на територију Србије па да тамо преузимају динаре и онда те динаре да мењају у евре, и да се са еврима враћају на Косово.

„То је за физичка лица некако изводљиво, али ће бити врло тешко за правна лица која функционишу још увек у систему Србије, а то су здравство и школство јер не можете узети динаре са текућег рачуна па га претварати у евре. Технички је изводљиво да се на те рачуне уплаћују еври, али то би онда не неки начин било индиректно признавање независности Косова што није у интересу Србије“, истакао је он.

Беслаћ сматра да одлука Централне банке Косова о забрани употребе динара неће бити промењена јер је, напомиње он, функционисање монете на некој територији у ствари знак државности.

„Они сада будући да су на неки начин поражени везано за пријем у СЕ, сада на тај начин желе да појачају своју државност будући да је један од елемената државности сваке државе монета. Ми смо сада избацили динар, увели смо евро и сада кажемо да је то против правна радња, али су њу одобрили они с којим ми преговарамо, а преговарамо са ЕУ. УНМИК је још 1999. године одобрио марку као платно средство на КиМ, па 2002. године марку претворио у евро“, истакао је он.

Беслаћ каже да је Србија присиљена да нађе модус који би на неки начин омогућио функционисање претварање динара у евро, али напомиње да би свако решење које би се пронашло за последицу имало индиректно признавање независности Косова што никако није у интересу Србије и не може да се догоди. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон