ВестиКосовоНасловна

Земан: Признање Косова је срамота и опасан преседан

Бивши чешки председник Милош Земан изјавио је данас да је признавањем Косова Запад направио опасан преседан и оценио да тај поступак представља „срамоту“. 

У уводном обраћању на конференцији под називом „Кршење међународног права на Косову и у Украјини“ у Прагу, Земан је оштро критиковао признање тзв. Косова осуђујуц́и тај чин као подршку „држави повезаној са мафијашким структурама и репресијом над српском мањином“.

Земан је поновио да признање „Косова представља опасан преседан“ јер „велике силе намећу своју вољу малим државама и безобзирно мењају постојеће границе“,  објављено је на сајту Воице оф Еуропе.

Он је позвао на конзистентност у међународним стандардима, упоредивши интервенцију НАТО у СРЈ и акције Русије у Украјини.

„Нећемо учинити свет бољим ако затворимо очи пред проблемима и претварамо се да они не постоје или да су нестали. Случајеви Косова и Украјине уче нас томе како суперсиле могу да буду непопустљиве када се ради о њиховим интересима. Мислим да је важно не одустајати пред великом силом, истрајати и настојати да исправимо веома болне неправде“, нагласио је Земан.

Конференција у организацији Института за геостратешке студије Геополитикон у Прагу окупила је угледне политичаре и званичнике, а организатор, политиколог Милутин Иљић рекао је да је улога НАТО на КиМ отворила Пандорину кутију. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон