Главна / Култура / “Не очајавајте никад” на отвореној сцени у Грачаници

“Не очајавајте никад” на отвореној сцени у Грачаници

narodno_pozoriste_pristina_11У оквиру обележавања Видовданских свечаности, на отвореној сцени Дома културе у Грачаници, изведена је представа „Не очајавајте никад“ Српске драме Народног позоришта из Приштине.

Представа  Бранислава Нушића, у изведби Српске драме, играна је преко педесет пута само на Косово и Метохију и то, испод Ибра. Поред Грачанице, представљена је публици  у Ђаковици, Урошевцу, Призрену, а колико је вредна пажње, говори податак је РТС  продуцирао као ТВ драму.

Представа је по себи акутна, актуелна и драмски изричит комад, јер је заправо политички комад, који претставља љубавни живот једног политичког тајкуна.

Професионално, глумци Народног позоришта Приштина са седиштем у северној Косовској Митровици,  успели су да направе комад, који је Нушић написао као француски водвиљ, који је потпуно  несташан. Политички комад који говори о друштву у којем живимо и патологији у којој се налазимо. Дакле, прича о пропасти друштвених норми.

Сама сценографија је деловала веома урбано, утопљена у екстеријер Дома културе. Шљаштава, блистава, сјајна, асоцира на оличје савремених  тајкуна и њихових ријалити  програмима, који говоре о љубавним јадима који их прате кроз живот на пословном плану. У том смислу, политички гледано, то је аутоиронични комад, а са уметнике стране,  озбиљна реконструкција Нушићевог дела.

narodno_pozoriste_pristina_1Реч је значи о једној комплетној представи, обогаћеној музичким садржајем и квалитетном глумом.

Директор Народног позоришта и редитељ представе Ненад Тодоровић, рекао је за Радио Грачаницу да су сви заједно покушали да Нушићев комад сместе у савремни социопатолошки контекст.

„То није лако а ни једноставно, посебно ако се зна колико се новца издваја за културу. Ми смо као позориште за ову годину добили две хиљаде евра за представе и продукцију и за сва наша гостовања по Косову и Метохији. Ако вам кажем, да је на пример, буџет Видовданских свечаности око двадесет хиљада евра а ми добили две хиљаде, и ако кажем да просечни домови културе, који годишње имају програме максимално петнаест дана у триста шездесет и пет, колико има година, а уз све то имају  десет пута већи буџет, онда се требамо више позабавити проблематиком српских позоришта“, казао је Тодоровић.

Он је посебно истакао да су Приштинско Народно позориште уз Ансамбл Венац, једине професионалне, производне институције културе.

Тодоровић се захвалио људима из Канцеларије за Косово и Метохију у Грачаници, који се, како се рекао, труде да сваки сегмент Видовданског фестивала функционише како и доликује.

Тодоровић је за наш програм казао да је Народно позориште Приштина за седам година, од када је он директор, направило је преко двадесет премијера.

„Наше позориште се не може мерити са позориштима у Београду и Новом Саду. Наше позориште се мери са Народним музејем у Приштини, са Народном библиотеком из Приштине, које су у Београду и које чекају да се врате. Моје позориште, тако ми  мојих радника, неће дозволити себи да нестане“ казао је Тодоровић.

На сцени су се вечерас појавили глумци Аника Грујић, Јасмина Стојиљковић, Игор Дамњановић, Бранко Бабовић и други. Музику за представу је компоновао Бојан Стојчетовић.

Организатор вечерашњег програма у делу Видовданских свечаности су Дом културе Грачаница и Скупштина града Приштина а покровитељи Министарство културе и информисања и Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Инсерт из представе:

Check Also

Позив интерно расељенима са Косова и Метохије да гласају 14. фебруара (видео)

Србија је данас упутила позив грађанима интерно расељеним са КиМ, а који живе на територији …