Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
VestiKultura

Predstava „Čekajući kraj partije“ 08. oktobra u Domu kulture “Gračanica”

Komad „Čekajući kraj partije“ biće izveden 08. oktobra od 20.00 časova na matičnoj sceni Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u Domu kulture „Gračanica“ u Gračanici.

U pitanju je prvo izvođenje ovog komada na klasičnoj pozorišnoj sceni. Sva dosadašnja igranja bila su u eksterijeru.

Ovim izvođenjem Narodno pozorište Priština će, ujedno, obeležiti 76 godina uspešnog rada i postojanja, kao i početak jesenjeg dela pozorišne sezone.

Inače, predstava „Čekajući kraj partije“ je premijerno izvedena 21. juna 2024. godine u Gračanici.

Tekstove drama Semjuela Beketa „Čekajući Godoa“ i „Kraj partije“ adaptirali su Branislav Nedić i Nenad Todorović.

Beket je svojima delima, naveo je uoči premijere reditelj Todorović, iz poetske tragičnosti pomerio tragičnost u farsu.

„Mi smo otišli korak dalje i odlučili smo da tu farsu pomerimo u ono što smo nazvali tragički vašar. Ta dekonstrukcija ljudske tragedije uglavnom se završava na vašarištu istorije, nisam rekao smetlištu. Od te polazišne tačke da to pretvorimo u vašarište, naravno, morali smo da izađemo iz uobičajenog scenskog prostora. To nismo uradili zato što smo navikli da igramo po portama i dvorištima povratničkih kuća. Ovog puta je odluka da izađemo u realitet prostora bila dosuđena na samom početku rada“, kazao je on.

U predstavi „Čekajući kraj partije“ igraju: Nikola Đorđević, Nikola Stanković, Milan Popović, Đorđe Velimirović i Snežana Džogović.

Semjuel Barkli Beket (13. april 1906 – 22. decembar 1989) je bio irski romanopisac, dramaturg, pisac kratkih priča, pozorišni reditelj, pesnik i književni prevodilac. Njegov pozorišni i književni rad odlikuju sumorna, bezlična i tragikomična iskustva života, često u kombinaciji sa crnom komedijom i besmislom. Kako je Beketova karijera napredovala, njegovo delo je postajalo sve minimalističkije, uz sve više estetskog i jezičkog eksperimentisanja. Ubraja se među poslednje modernističke pisace i jednu od ključnih figura u onome što je Martin Eslin nazvao pozorištem apsurda. Nobelevu nagradu za književnost dobio je 1969. godine.

Izvor: Narodno pozorište Priština

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button