Косово

Суд у Приштини осудио Часлава Јолића на осам година затвора

Основни суд у Приштини осудио је Часлава Јолића из Ђураковца, општина Исток, на осам година затвора због наводног ратног злочина који је починио против цивилног становништва на Косову током 1998. и 1999. године.
Судија Муса Конџељи прво је прочитао делове из оптужнице, а затим изрекао пресуду.

У суднициј је био присутан адвокат Часлава Јолића Миодраг Бркљач, као и један број оштећених у овом поступку.

Часлав Јолић, отац је четворо деце са боравиштем у централној Србији, ухапшен је 2. јуна 2022. године када је након очеве смрти дошао у Исток. На Косову је и пре очеве смрти често боравио и није имао никаквих проблема, а ухапшен је када је дошао како би прибавио документацију у вези са оставинском расправом.

Специјално тужилаштво је 18. новембра 2022. године против њега подигло оптужницу на основу сумње да је за време рата, 1998. године, у саучесништву са другим лицима, кршећи правила међународног права, применио мере мучења и наношења велике патње или повреде телесног интегритета или здравља према цивилном становништву које није директно учествовало у ратном сукобу.

Јолић се на првом рочишту у децембру исте године изјаснио да није крив за дело које му се ставља на терет. Време проведено у притвору урачунато је у казну.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон