Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
VestiKosovoNaslovna

Na suđenju Dragiši Milenkoviću odbrana iznela da je neodrživa kvalifikacija da je počinjen ratni zločin

Pred Specijalnim sudom u Prištini u suđenju Dragiši Milenkoviću, uvodnu reč imali su tužilac i odbrana koja je iznela da je neodrživa kvalifikacija prema njihovom branjeniku da je kao čuvar zatvora počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Milenković se i na ovom pretresu izjasnio da nije kriv povodom optužnice. Sledeće ročište zakazano je za 6. jun, kada će se početi sa izvođenjem svedoka.

Na glavnom pretresu, uvodnu reč imao je najpre javni tužilac koji osumljičnjnom stavlja na teret da je u periodu od 9. maja 1999. do 24. juna 1999. kao čuvar zatvora zloupotrebio službena ovlašćenja, maltretirao i navodno mučio albanske zatvorenike te počinio ratni zločin.

Ispred tima odbrane, advokat Živojin Jokanović već u uvodnoj reči izneo je neodrživom kvalifikaciju da je bilo ratnog zločina

“Danas smo se sreli sa jednim optuženjem za vrlo teško krivično delo, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Ovo optuženje, iako ne liči na ono posle 1999. godine prvih dana, ne izmiče mnogo ni tome. Pre svega, zatvorski čuvar, koju je službu obavljao naš klijent, ne može biti vezan za ratne događaje, ratna zbivanja. On je bio civilno lice u službi Ministarstva pravde i pravosudnog sistema tada dominantnog“, rekao je Jokanović po završetku suđenja.

U timu odbrane su, pored Jokanovića, advokatica Jovana Filipović i advokat Dejan A. Vasić, koji je na sudu još jednom ponovio da je odbrana za svedoka predložila i aktuelnog premijera Aljbina Kurtija.

“Sud je u prethodnom istražnom postupku našao da još uvek nije vreme i da to još uvek nije hitno pitanje da se u prethodnom postupku on saslušava. Mi smo danas dobili, da tako kažem, i saglasnost tužilaštva, sud će o tome odlučiti da li će se taj svedok saslušati, a siguran sam da Dragiša vrlo dobro zna i vrlo se dobro seća i tog vremena i svega toga što su zajedno svedok i on proživeli za vreme rata i to bi bio jedan od kredibilnih svedoka. U svom obraćanju vezano za to saslušanja premijer je rekao da će on doći u svojstvu u kojem ga bude sud odredio, mi nismo njega pozvali da govori bilo šta osim istine u tom vremenu šta se desilo, a što se odnosi konkretno na Dragišino delovanje i Dragišino ponašanje u okružnom zatvoru u Prištni u tom vremenu“, rekao je Vasić.

Sledeće ročište na suđenju Dragiši Milenkoviću koji se izjasnio da nije kriv zakazano je za 6. jun kada će se početi sa izvođenjem i saslušanjem svedoka tužilaštva kojih je osamnaest.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button